Izrael na cestě k civilním sňatkům?

Administrativní soud v izraelském Lodu vynesl na počátku července přelomové rozhodnutí, které de facto umožňuje civilní sňatky na území Izraele. Izraelský stát totiž podle něj musí uznat jako právoplatné sňatky uzavřené v americkém Utahu online prostřednictvím platformy Zoom.

Jak známo, Izrael je pravděpodobně jedinou zemí demokratického světa, která na svém území neumožňuje civilní sňatek. Sňatky jsou jednou z oblastí, která v Izraeli byla od počátku svěřena do rukou náboženských institucí: vrchního rabinátu a státem uznaných muslimských, křesťanských a od roku 1962 i drúzských duchovních. Tato situace je velmi nepříjemná obzvláště pro Židy, kteří se nechtějí podvolit požadavkům vrchního rabinátu Izraele. Ještě problematičtější je však pro ty, kdo podle definic rabinátu nespadají do žádné z náboženských kategorií nebo mají partnera či partnerku z jiné náboženské komunity. Jednou z možností byla vždy formální konverze k náboženství partnera či partnerky. Po rozhodnutí izraelského nejvyššího soudu z roku 1962 začal Stát Izrael uznávat i platnost civilních sňatků uskutečněných v zahraničí. Mezi oblíbené svatební destinace tak patří nedaleký Kypr, ale třeba i vzdálenější Praha. Této možnosti využívá poměrně velké množství Izraelců. Podle izraelského Centrálního statistického úřadu bylo do registru občanů v roce 2020 zapsáno 6 746 svateb, které v předchozích letech proběhly v zahraničí. V roce 2019, před pandemickými omezeními, se jednalo o 9 550 registrovaných zahraničních svateb. Obzvláště diskutovanou kategorií je v této souvislosti téměř 400 tisíc židovských Izraelců, kteří mají alespoň jednoho židovského prarodiče, ale nejsou Židé z hlediska ortodoxní halachy, a tudíž nemohou mít ve své zemi svatbu. Vedle nich je toto rozhodnutí relevantní i pro téměř 300 tisíc Izraelců z LGBT komunity nebo více než 13 tisíc konvertitů k neortodoxním proudům judaismu.

Americký stát Utah zavedl možnost online svatby v lednu 2020 ve snaze ulehčit svým občanům. S propuknutím pandemie však on-line svatby získaly zcela nový rozměr, a to nejen pro americké občany. V únoru 2020 stát Utah oznámil, že svatby budou platné i v případě, že se pár nenachází na jeho území. Této možnosti využilo již v roce 2020 několik izraelských párů (včetně osob stejného pohlaví), ale registraci jejich sňatku zastavil tehdejší ministr vnitra Arje Deri, leader ultra-ortodoxní strany Šas (psali jsme o tom zde). Tento krok měl za následek několik nezávislých žalob k administrativním soudům. Ještě není jisté, jak se stát k rozhodnutí soudu v Lodu postaví, obzvláště po nadcházejících listopadových volbách. Je však velmi pravděpodobné, že pokud se pokusí toto rozhodnutí napadnout, v tomto směru liberální izraelský nejvyšší soud by jeho platnost potvrdil. I když se nejedná o zavedení možnosti civilních sňatků ze strany samotného státu, představuje toto bezprecedentní rozhodnutí možnost praktického a finančně dostupného řešení, které de facto znamená umožnění civilního sňatku izraelským občanům na půdě Izraele.

Náhledový obrázek: Stránky agentury WEDinSEA zařizující zoomové svatby v Utahu. 

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments