Luboš Kropáček, jeden z nejvýznamnějších českých arabistů a islamologů, odchází do důchodu

Závěrem letošního akademického roku ukončila aktivní akademickou práci jedna z našich nejvýraznějších postav arabistiky, islamologie a religionistiky: prof. Luboš Kropáček.

Prof. Kropáček se narodil v roce 1939, vystudoval Filosofickou fakultu UK a dlouhodobě se věnoval problematice arabského světa a islámu. Před rokem 1989 pracoval jako tlumočník z arabštiny, po revoluci pak směl obhájit disertační práci a začít vyučovat nejprve na Filosofické fakultě (kde např. vedl dnes již zrušený Ústav Blízkého východu a Afriky) a později na Husitské teologické fakultě na katedře religionistiky, kde rok zastával místo vedoucího katedry a kde působil až do konce letošního akademického roku. Je autorem mnoha slovníků, popularizačních i odborných monografií, zejména knihy Duchovní cesty islámu (1993), Islámský fundamentalismus (1996), Islám a Západ (2002) nebo Súfismus (2008), a řady odborných článků a studií. Prof. Kropáček byl však nejen autorem textů, ale také výtečným pedagogem, který dokázal zaujmout své publikum a naplnit univerzitní posluchárny posluchači napříč všemi generacemi. Jeho akademické přednášky i kurzy veřejnost patřily k těm nejvyhledávanějším na katedře.

Květiny pro pana profesora.

Prof. Kropáček před několika lety překročil osmdesátku – k jeho velkému jubileu se ostatně konala velká konference na Husitské teologické fakultě a z jejích příspěvků byl sestaven sborník, který vyšel v roce 2019 v nakladatelství Luboš Marek pod názvem Islám a křesťanství. V té době stále aktivně vyučoval, nicméně začal již postupně své aktivity ze zdravotních důvodů omezovat. V letošním roce se pak rozhodl již dále v aktivní pedagogické práci nepokračovat.

Fotografie pocházejí z oslavy ukončení akademického roku na Husitské teologické fakultě UK, během něhož se odehrálo slavnostní poděkování a rozloučení s panem profesorem. Na náhledové fotografii je prof. Kropáček s děkankou doc. Kamilou Veverkovou, bývalým děkanem prof. Janem B. Láškem a dalšími pedagogy. (Všechny fotografie: autorka.)

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Josef Ženka
Josef Ženka
30. 7. 2022 12:22

V článku jsou dvě nepřesnosti. Ústav Blízkého východu a Afriky FFUK nezanikl, pouze se přejmenoval na Katedru Blízkého východu. Profesor Kropáček zároveň nikdy nebyl jeho ředitelem. Tím se nejprve stal profesor Veselý a po něm mu šéfovala cca od roku 2000 docentka Šedinová, jíž byl profesor Kropáček zástupcem (do roku 2004). Tehdy vdení převzal tým Gombár/Ondráš.

Jana Součková
Jana Součková
Reply to  Josef Ženka
31. 7. 2022 13:55

Děkuji, že na tatínka, Prof. Veselého nezapomínáte ❤
Profesora Kropáčka si nesmírně vážím za všechno, co dokázal a co zná. Jeho odchod do důchodu určitě nebude odchodem z intelektuálního světa. Jen už potřebuje trochu odpočinku. Ať si ho ve zdraví co nejvíc užívá!

Lukáš Král
Lukáš Král
29. 7. 2022 13:14

To je titulek, já jsem se strašně lekl, kam odchází.

Martin Klapetek
Martin Klapetek
29. 7. 2022 12:59

Hodně zdraví a děkujeme za všechno.