Brazilští katoličtí biskupové vystupují proti těžbě v Amazonii

Ekologická krize v Brazílii pokračuje a zdejší římskokatoličtí biskupové se o ní začínají čím dál tím více zajímat. Odsuzují spolupráci mezi vládními úřady a těžařskými korporacemi, které způsobují destrukci v oblastech, kde žijí domorodí obyvatelé Brazílie.

Biskup José Ionilton Lisboa de Oliveira. Zdroj: Jacuipe News.

Biskup José Ionilton Lisboa de Oliveira z Itacoatiara (*1962) ze státu Amazonas vydal 5. května 2022 oficiální prohlášení, podle nějž jeho diecéze odmítá „finanční příspěvky, jak v hotovosti, tak i v jiných podobách, od politiků, dřevařských společností a těžařských společností, kteří přispívají k odlesňování a vyhánění domorodých obyvatel, quilombolas (potomků uprchlých afrických otroků), říčních komunit a drobných farmářů z jejich území“. Přestože prohlášení bylo určeno pouze pro danou diecézi, brazilská média si ho všimla a během několika dní si získalo pozornost po celé Jižní Americe.

Od vatikánské synody pro oblast Amazonie, která se konala v roce 2019, debatují brazilští biskupové z amazonské oblasti o možných cestách, jak důrazněji a účinněji vystupovat proti těžbě a odlesňování. Uplatňování vatikánských směrnic nebylo podle Oliveiry vždy snadné. Když v roce 2017 nastoupil do svého úřadu, zjistil, že místní katolické společenství nezná encykliku papeže Františka Laudato si z roku 2015, která se zabývá ekologickými tématy. „Zorganizovali jsme setkání ve všech farnostech a četli jsme encykliku společně. Později jsme dospěli k tomu, že bychom měli realizovat 12 doporučení, vyplývajících z dokumentu“, řekl Oliveira. Diskutovalo se například o tvorbě programů ekologické výchovy nebo o snižování množství odpadu.

Oliveira je předsedou biskupské Pastorační komise pro Zemi (Comissão Pastoral da Terra), podle níž zemřelo následkem bojů o půdu během loňského roku 109 lidí. To je značný nárůst oproti roku 2020, kdy zemřelo 9 lidí. Tato čísla zahrnují vraždy stejně jako úmrtí způsobená dopady těžby, především otrávením vody a ryb těžkými kovy.

Více než 2 600 kilometrů jihovýchodně od Oliveirovy diéceze, ve městě Belo Horizonte ve státě Minas Gerais, vyvíjí pomocný biskup Vicente Fereirra (*1970) úsilí ve stejném směru. „Musíme zvýšit povědomí o nutnosti zastavení těžby, a je třeba začít mezi katolíky“, říká Fereirra, který působí jako tajemník Zvláštní komise pro integrální ekologii a těžbu (Comissão Especial para a Ecologia Integral e Mineracão). Fereirra by si přál, aby brazilská katolická hierarchie přijala radikálnější opatření proti znečišťující těžbě; poukazuje při tom na usnesení římskokatolické církve na Filipínách, která se rozhodla nepřijímat dary od společností, které poškozují životní prostředí. „Naší největší výzvou je podniknout konkrétní kroky, kterými bychom dokázali čelit mimořádné moci těžařského průmyslu. Stále ještě nevíme, jak zastavit tohoto Goliáše“, řekl Ferreira.

Arcibiskup Roque Paloschi (*1956) z Porto Velho na severním okraji Amazonské nížiny je dalším z významných kritiků těžařského průmyslu v Brazílii. Stojí v čele Domorodé misionářské rady (Conselho Indigenista Missionário) a viděl na vlastní oči ničivé dopady těžby na domorodá území. „Těžba znamená pro domorodce smrt,“ prohlásil Paloschi. „Kontaminuje vodu, otevírá dveře konzumaci alkoholu v domorodých vesnicích, vede ke znásilňování žen a dívek.“ Kvůli těžbě se šíří nemoci jako například malárie, protože v opuštěných jamách po těžbě se ve velkém usazují komáři. Znásilnění a vraždy se stávají častějšími. Řeky jsou kontaminovány rtutí. Těžba plaší zvěř, na jejímž lovu jsou domorodci závislí.

Situace amazonského deštného pralesa a jeho domorodých obyvatel stejně jako nekřesťanských náboženských skupin v Brazílii se výrazně zhoršuje od nástupu současného prezidenta Jaira Bolsonara (*1955) v roce 2019. O pronásledování vyznavačů afrobrazilského náboženství candomblé jsme psali zde. Prezident Bolsonaro je evangelikální křesťan. Různé formy evangelikálního křesťanství jsou v posledních letech v Brazílii na vzestupu.

Podle Religion News Service.

Náhledová fotografie: Daily Sabah.

Související článek (otvírejte myší a stisknutím klávesy Ctrl):

Ježíšovi vojáci v Brazílii

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Ingrid
Ingrid
3. 8. 2023 22:05

Bolsonaro by si měl připomínat Miluj bližního svého jako sebe samého. 😭😠
Kampak se poděla úcta k moudrosti indiánů?