Válka na Ukrajině je součástí plánu na ovládnutí světa, říká papežův oponent

Italský titulární arcibiskup Carlo Maria Viganò (*1941), bývalý vatikánský úředník a diplomat, konspiracista a známý kritik současného papeže Františka, obvinil „deep state“, že vyvolal válku na Ukrajině. „Deep state“ je výraz, jímž je mezi konspiracisty označováno světové spiknutí, které reálně řídí světové události. Viganò se takto vyjádřil v dopise zveřejněném 7. března. Tvrdí v něm například, že Putin byl zahnán do kouta agresivní politikou NATO a Spojených států, kterým konflikt vyhovuje pro prosazení svých vlastních zájmů. Tato Viganova interpretace aktuálního konfliktu na východě Evropy není překvapivá: v minulosti například vyzval americkou armádu, aby se po porážce Donalda Trumpa v posledních amerických prezidentských volbách chopila moci, nebo označoval pandemii covid-19 za další krok mezinárodních elit na cestě ke světovládě.

Viganò neopomněl poznamenat, že média jsou nástrojem k vytváření falešného dojmu o tom, co se skutečně děje. Podle něj uplatňují stejnou cenzuru pravdivých informací, jako se to dělo při pandemii. Podle něj se NATO vstupem bývalých sovětských satelitů do svých řad agresivně přiblížilo ruským hranicím a chystalo se na vstup Gruzie, Ukrajiny, Srbska a Bosny a Hercegoviny. Viganò dále užívá tvrzení o vyzbrojování neonacistických bojových formací na Ukrajině jako o legálním důvodu, proč Rusko mohlo a mělo zasáhnout v této zemi. Zasahování Evropské unie, NATO a USA na Ukrajině prostřednictvím dodávek zbraní naopak odsuzuje.

Konflikt je však podle Vigana pastí i pro Rusko. Americký „deep state“ jej takto chce vytlačit z Evropy a uvrhnout do područí Číny. Ta by měla Rusko přesvědčit k přijetí „Velkého resetu“, což je podle konspiracistů program na ovládnutí světa, jemuž se Rusku doposud dařilo vyhýbat. Putin by měl tedy ve vlastním zájmu nabídnout Ukrajině čestný mír. Evropská unie a USA by naopak měly Rusku nabídnout partnerství, které by mohlo nejen obnovit mír a prosperitu, ale také křesťanskou civilizaci. Ta jediná může zachránit svět, píše Viganò.

Náhledová fotografie arcibiskupa Vigana: Patrick Semansky, AP.

Psali jsme v Dingiru:

Vojtěch Tutr: Pandemie a očkování v katolických konspiračních narativech, Dingir 25 (1), s. 25.

téma Konspirační teorie a náboženstvíDingir 19 (2), 2016.

Související články:

QAnon po Trumpovi

Konspirační teorie jako mýty a proroctví, aneb o kanónech na vrabce

Konspirační teorie mezi jóginy

Očkování, konspirace a antisemitismus v alpských údolích

Prezident Zelenskyj jako makabejský hrdina

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Josef Šédl
20. 3. 2022 1:54

Nechápu, jak takový člověk s podobnými postoji (veřejně prokazatelnou lží) může být vůbec knězem. Katolická církev může dělat tisíce reforem, ale ničit ji budou zevnitř lidé, kteří otevřeně lžou, a říkají tomu NÁZOR. Podobné názory má i pan kardinál Duka a tím ničí církev zevnitř. Stačí si poslechnout jeho projevy, třeba ze Slovenska.