Kdo nezabil Malcolma X?

Více než padesát let po rozsudku zrušil 18. listopadu nejvyšší soud státu New York odsuzující verdikty dvou ze tří mužů odsouzených za vraždu afroamerického občanskoprávního aktivisty Malcolma X – Muhammada Abdula Azize (v době odsouzení Norman 3X Butler) a Khalila Islama (Thomas 15X Johnson).

Rozhodnutí soudu potvrdilo to, co si mnozí historikové, právníci a občansko-právní aktivisté již dlouhou dobu mysleli –  že oba muži jsou nevinní, vyšetřování bylo pochybené a do okolností atentátu a jeho vyšetřování byl zapojen Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Všichni odsouzení byli členy Národa islámu, afroamerické náboženské organizace hlásající (nábožensky zdůvodněný) černošský supremacismus a separatismus. Až do jara 1964 patřil jeho k hlavním představitelům i Malcolm X. Podle oficiální verze tak byla Malcolmova vražda trestem za jeho odpadnutí od Národa islámu.  V souladu s oficiální verzí prezentovala média atentát jako variaci na vyřizování účtů soupeřících černošských gangů.

 

Malcolm X (1925–1965) byl po Martinu Lutheru Kingovi Jr. druhou nejznámější tváří afroamerického boje za občanská práva. Ale zatímco King snil o integrované Americe, Malcolm byl radikálním hlasem těch, kteří rezignovali na možnost černochů dosáhnout v rámci americké společnosti rovnosti. Proslavil se jako kazatel a oficiální mluvčí Národa islámu, ale v roce 1964 z organizace odešel, začal se zajímat o ortodoxní podoby islámu a odklánět se od černošského nacionalismu a separatismu k požadavku radikální rasové rovnosti a panafrikanismu. Vyzýval Afroameričany, aby se svých občanských práv domáhali tak, jak bude nutné, tedy jakýmikoli nezbytnými prostředky („by any means necessary“). Pro Národ islámu se stal odpadlíkem a zrádcem, pro vznikající hnutí černé síly ikonou.

Muhammad Abdul Aziz v době vraždy Malcolma X. Foto: AP.

K atentátu došlo 21. února 1965 v divadle Audubon Ballroom na newyorském Manhattanu, na začátku setkání Malcolmem založené Organizace afroamerické jednoty (OAAU). Krátce poté, co se Malcolm X ujal slova, byl zastřelen 16 ranami z pistole. Stříleli tři muži, přímo na místě byl zadržen jen jeden z nich, Mujahid Abdul Halim (tehdy užíval jména Thomas Hagan nebo Talmadge Hayer). Až později byli zatčeni a obviněni také Aziz a Islam. Pouze Halim  se u soudu k vraždě přiznal a jako důvod uvedl Malcolmův odchod z Národa islámu. Vypověděl ale také, že další dva obžalovaní neměli s atentátem nic společného. Na své nevinně od začátku trvali také Aziz a Islam. Oba muži nejen že měli na inkriminovanou dobu alibi, ale neexistoval žádný fyzický důkaz jejich přítomnosti na přednášce. Rok po vraždě byli všichni tři odsouzeni  na doživotí za vraždu prvního stupně.

Obnovený zájem o téma nespravedlivě odsouzených v případu vraždy Malcolma X vzbudila šestidílná dokumentární série Netflixu Who Killed Malcolm X? (2020) historika a publicisty Abdur-Rahmana Muhammada. Na základě informací zveřejněných v dokumentu zahájilo newyorské státní zastupitelství přezkoumání případu. Vyšetřování vedl manhattanský prokurátor Cyrus R. Vance Jr. ve spolupráci s právníky Azize a Islama. Téměř dvouleté vyšetřování ukázalo, že ačkoli měly FBI a NYPD jednoznačné důkazy o nevině obou mužů k dispozici v řádu hodin od jejich zadržení, ignorovaly je a nepředali je zástupcům obžaloby ani obhajoby. Zadržovaly také významné důkazní materiály, který ukazovaly na další podezřelé.

Už v osmdesátých letech vyšlo najevo, že Národ islámu a Malcolm X byli předmětem speciálního zájmu FBI, která  měla v sále několik informátorů a policistů v utajení. Nyní zajištěné materiály dokládají, že FBI na základě pokynů J. E. Hoovera instruovala svědky, aby informaci o tom, že jsou informátory FBI nesdělovali policii a úřadu prokurátora.

Celý příběh tak stále ještě neznáme. Rozsudek znovu vyvolal otázky po tom, kdo stál za vraždou Malcolma X a spekulace o tom, jakou přesně roli sehrál ve věci vraždy Malcolma X americký stát.  Šance na vyřešení případu a nalezení skutečných osnovatelů a realizátorů plánu je však jen malá, vzhledem k tomu, že většina aktérů a svědků procesu je již po smrti nebo vysokého věku. Poslední ze čtyř možných kompliců jmenovaných Halimem zemřel v roce 2018. Islam zemřel v roce 2009. Spravedlnosti se dožil pouze Aziz (83).

Náhledová fotografie: Bettmann.

Související články:

Farrakhan budí vášně

Jubilejní sborník k poctě Luboše Kropáčka

Charles Manson a dědictví hnutí hippies

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments