Nabídka duchovenské péče v německé armádě se rozšiřuje

V roce 2019 schválila německá vláda návrh Ústřední rady Židů na obnovení náboženského poradenství pro osoby židovské víry sloužící v ozbrojených silách (psali jsme zde). To bylo zrušeno poté, co se v roce 1933 ujal v Německu moci Adolf Hitler a postupně vyloučil Židy ze všech sfér veřejného života. Po téměř sto letech byla tato náboženská služba obnovena. Ministryně německé obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová v roce 2019 uvedla, že chce dát tímto způsobem najevo, že je židovský náboženský život v Německu naprosto samozřejmý, a to navzdory tomu, že se německé ozbrojené síly v uplynulých letech opakovaně dostaly pod palbu kritiky kvůli podezření, že někteří členové otevřeně sympatizují s krajní pravicí. 

V roce 2018 nařídila tehdejší ministryně obrany Ursula von der Leyenová armádě očistit se od veškerých vazeb na válečný Wehrmacht poté, co se dozvěděla, že v jedněch z kasáren byly otevřeně vystaveny ocelové přilby a memorabilia armády nacistické éry. Po sérii skandálů ohledně krajně pravicových sítí v policii a armádě Kramp-Karrenbauerová slíbila, že podnikne rozhodné kroky proti případům radikalismu v bezpečnostních silách. Německá vojenská kontrarozvědka uvedla, že bylo v loňském roce pro podezření z pravicového extremismu vyšetřováno asi 600 vojáků Bundeswehru.

Jako první byl v pondělí 21. června 2021 do funkce slavnostně uveden dvaačtyřicetiletý rabín maďarského původu Zsolt Balla, který žije v Německu od roku 2002. Rabínem se stal v roce 2009. V současnosti působí v synagoze v Lipsku, kde také proběhla jeho instalace do nové funkce.

Jeho úkolem bude zajistit, aby Židé mohli v německé armádě sloužit v souladu se svými náboženskými pravidly a bude jim poskytovat duchovní oporu a poradenství. Kromě toho bude také působit preventivně proti předsudkům a nesnášenlivosti osvětou mezi nežidovskými vojáky, které by měl vzdělávat ve věcech židovských tradic a svátků. Současně chce ale stále sloužit jako vrchní rabín Saska a sloužit ve své domovské synagoze v Lipsku. Postupem času by se k němu měli připojit ve vojenské duchovenské službě další kolegové.

Do letošního roku sloužili v armádě pouze katoličtí a luteránští duchovní. Dalším krokem v zajišťování náboženských potřeb německých vojáků má být v dohledné době také zavedení funkce vojenského imáma. Muslimů slouží aktuálně v Bundeswehru podle odhadů dokonce až tři tisíce, ale rozhovory o vhodných imámech a podmínkách pro tuto duchovenskou službu zatím váznou, protože muslimové nemají v Německu žádnou zastřešující organizaci, která by tato jednání mohla vést.

 

Podle Religion New Service a The Times of Israel.

 

Psali jsme v Dingiru:

Dingir 1/2001: Současný judaismus (plný text čísla zde).

Dingir 3/2003: Mezináboženské vztahy (plný text čísla zde).

 

 

 

Související příspěvky:

Rabíni opět v německé armádě

Muslimové v Německu, němečtí muslimové

„Krize dává lidi dohromady“: evangelický kostel nabídl muslimům prostor pro modlitbu

Turbany a plnovousy v americkém letectvu

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments