Christian Aid Week – Týden Křesťanské pomoci

Modleme se

za vděčné srdce

za soucitné srdce

za štědré srdce

a vůli spěchající ku pomoci

a vytrvalé v úsilí.

Že náš národ a vláda

může velkoryse poskytnout úlevu uprchlíkům

a být připravena pomoci jim najít nové domovy

a novou vlast.

Aby mohly žít všechny národy

bez strachu a bez nedostatku.

Amen.

 (Modlitba Týdne Křesťanské pomoci z roku 1958)

 

 

Týden Křesťanské pomoci (Christian Aid Week) je každoroční sbírka charitativní organizace Christian Aid, konající se zejména ve Velké Británii a Irsku. Sbírka, kdy tisíce dobrovolníků posílají červené obálky s prosbou o příspěvek do domácností po celé zemi, se koná každý rok v průběhu druhého květnového týdne již od roku 1957. To z ní dělá nejdéle trvající britský fundraisingový týden. Samotná organizace vznikla již v roce 1945, aby poskytovala pomoc uprchlíkům po Druhé světové válce, nicméně po čase se začala zaměřovat na podporu chudých v méně rozvinutých oblastech světa.

Christian Aid spolupracuje se sedmi sty organizacemi v padesáti rozvojových zemích. Při práci s chudými komunitami školí lidi, jak zvládat dopady změn klimatu, a připravuje je na hrozbu přírodních katastrof. Tyto místní organizace, neboli „partneři“, pracují na prevenci HIV, školení a vzdělávání, zdraví a hygieně i v oblasti míru a usmíření.

V roce 2007 organizace Christian Aid vyzvala lidi, aby sázeli stromy na podporu projektů týkajících se změny klimatu. Výsledkem charity bylo získání patnácti a půl milionu britských liber od přibližně tří set tisíc dobrovolníků z celé Velké Británie. Týden je známý nejenom skrze již zmíněné červené obálky, ale také prodejem rostlin, rozdáváním jídla, transparenty před kostely i službou potřebným.

Pandemie koronaviru již podruhé změnila podobu této události, ale církve ve Velké Británii vymýšlejí nové způsoby, jak pomoci  těm nejpotřebnějším. Podporovatelé se mohou zapojit skrze každodenní kvízy, online modlitby, či darováním virtuální červené obálky. Crowdfundingových kvízů se zúčastnil také například bývalý arcibiskup z Canterbury Rowan Williams, Kate Bottley z Goggleboxu[1] či několik dalších celebrit společně s asi pěti sty dalšími týmy. Některé skupiny zajišťují online prodej rostlin, zatímco jiné pořádají sponzorované běhy, závody na kolech či každodenní venkovní cvičení. Někteří se také účastní výzvy „300 000 květnových kroků“, která probíhá prostřednictvím Facebooku.

 

Obrázek: Jeden z plakátů organizace Chritian Aid: „Chudobě může být konec

 

Oficiální stránka organizace: www.christianaid.org.uk

[1] Britská reality show, ve které se natáčejí lidé sledující úspěšné televizní pořady. Jde o jeden z nejsledovanějších programů na britských vlnách.

 

Související příspěvky:

Konference křesťanských sociálních aktivistů

Druhý Svetový deň modlitieb za ukončenie hladu

Postoj Britů k církvím: převažuje lhostejnost

Církve nemohou vždy trvat na konfesi u svých zaměstnanců

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments