Hnutí prince Philipa oplakalo smrt svého boha

Domorodce z tichomořského ostrova Tanna silně zasáhla zpráva o smrti prince Philipa, který zemřel 9. dubna 2021 ve věku 99 let. Jeho úmrtí uctili několikatýdenním obdobím truchlení. To se vyznačovalo rituálním oplakáváním, obřadními tanci, průvodem a vystavení předmětů spojených s princem Philipem. Ke konci období truchlení se sešlo velké shromáždění, jehož součástí bylo vystavení různých pro domorodce významných plodin, jako jsou yamy a kava, a poražení velkého počtu prasat.

Místní kmeny Yaohananen a Takel totiž věří, že princ byl synem boha jejich předků. Legenda kmenů praví, že syn horského božstva, který má světlou pleť, opustí zemi a vydá se daleko přes oceán hledat bohatou a mocnou ženu. Jednoho dne se vrátí zpět a osvobodí domorodce od chudoby a nemocí.

Jak se ale stalo, že byla role božího syna v této legendě přiřknuta zrovna princi Philipovi? Víra v jeho božský původ se zrodila nejspíše v 60. letech 20. století. V té době bylo souostroví Vanuatu, kde ostrov Tanna leží, známé pod názvem Nové Hebridy a spadalo pod anglicko-francouzskou koloniální správu. Domorodci zřejmě viděli ve vládních kancelářích a na policejních stanicích královské portréty. Na nich je vedle bohaté a mocné ženy, královny Alžběty, muž světlé pleti, princ Philip.

Když pak v roce 1974 královna s princem poctili Vanuatu osobní návštěvou, víru domorodců to ještě posílilo. Proroctví bylo v jejich očích naplněno. Syn boha hory, který jim má přinést život bez nedostatku a utrpení, se vrátil do své země. Náčelník Jack Naiva, respektovaný válečník, který se v roce 1974 vydal z dálky vítat královskou jachtu, o princi Philipovi řekl „Viděl jsem ho stát na palubě v jeho bílé uniformě. Věděl jsem, že on je pravým mesiášem.“

Z podnětu Johna Championa, místního komisaře a zástupce britské vlády na Vanuatu, zaslal princ Philip po návštěvě ostrovů domorodcům svou oficiální fotografii. Ti byli z daru nadšení a jako poděkování mu věnovali rituální předmět zvaný nal-nal, který používají k porážce prasat. Princ je poté potěšil další fotografií, na které s darovaným předmětem pózuje.

Princ Philip je někdy domorodci považován také za bratra Johna Fruma. Jde o mýtickou postavu, která je často zobrazována jako americký voják z 2. světové války. Místní ho uctívají s nadějí, že je Frum za jejich oddanost obdaří hojností. Kult Johna Fruma vznikl nejspíše někdy ve 30. letech 20. století. Byl ovlivněn náboženskou praxí oblasti místního zálivu, konkrétně uctíváním Keraperamuna, boha spojovaného s horou Tukosmera. V některých verzích příběhu šlo o domorodce Manehiviho, který vystupoval pod jménem John Frum. Prý se mezi domorodci začal objevovat v oblečení západního stylu a ujišťoval je, že jim zajistí blahobyt.

Dle další verze legendy byl Frum duchovním viděním vyvolaným konzumací nápoje kava. Prohlásil se za manifestaci Keraperamuna a slíbil příchod nového věku, ve kterém ze souostroví odejdou všichni bílí lidé včetně misionářů a zanechají domorodcům své zboží a majetky. Splnění svého slibu ale Frum podmínil tím, že se domorodci musí nejdříve vzdát všeho, co jakkoli souvisí s vyspělou společností. Museli se tedy zříct peněz, západního vzdělání, křesťanství i práce na místních plantážích a vrátili ke svým tradičním zvykům. Misionáři se snažili tento kult všemi silami potlačit. Zatkli dokonce muže, který o sobě prohlašoval, že je John Frum, a veřejně ho pranýřovali. Nakonec ho vyhostili společně s dalšími vůdci kultu na jiný ostrov. Přesto se jim nepodařilo hnutí potlačit. Naopak ještě více posílilo, když na ostrovech za 2. sv. války pobývalo 50 tisíc amerických vojáků, kteří s sebou přivezli obrovské množství zásob. Pro domorodce zásoby představovaly blahobyt a vyplnění slibu, který jim Frum dal.

Převažujícím náboženstvím souostroví Vanuatu je křesťanství. Mimo něj ale na některých odlehlejších ostrovech najdeme i řadu tzv. cargo kultů. Jedním z nich je právě Hnutí prince Philipa, což je oficiální název tohoto společenství. Obecně řečeno, cargo kultem nazýváme jev, kdy po setkání primitivnější a vyspělejší kultury začne ta primitivní uctívat tu vyspělejší. Příslušníci primitivního společenství se domnívají, že jim uctívání vyspělejší kultury a opakování některých rituálů pomůže získat zpět „cargo“, neboli náklad (zásoby a zboží velké hodnoty), který s sebou představitelé vyspělejší kultury přivezli při návštěvě jejich území.

Pro Hnutí prince Philipa je charakteristický jednoduchý styl života bez moderních technologií, peněz a dalších vymožeností vyspělých kultur. Součástí zbožnosti tohoto kultu dosud byly každodenní modlitby k princi Philipovi, ve kterých ho domorodci prosili o požehnání jejich úrodě banánů a sladkých brambor nebo žádali příznivé počasí. V očích následovníků kultu došlo k některým velkým světovým změnám právě díky princi Philipovi. Jeho vliv prý umožnil například to, že se prezidentem USA stal muž černé pleti. Za další důkaz jeho magického vlivu a schopností je považován třeba nález místa, kde se ukrýval Usáma bin Ladin.

I když je princ již po smrti, jeho duše dle domorodců nikdy nezemře. Antropolog Kirk Huffman, který se studiu těchto domorodých kmenů věnuje již po desetiletí, přišel se zajímavou hypotézou. Je prý možné, že po skončení období truchlení začnou domorodci uctívat jako nástupce prince Philipa prince Charlese.

Náhledová fotografie dvou domorodců z kmene Yaohananen, ukazujících fotografie z návštěvy prince Philipa roku 2007: Christopher Hogue Thompson, Wikimedia Commons.

Zdroje:

Princ Philip byl domorodci na ostrově Tanna po desetiletí uctíván jako místní bůh.

Wikipedia: Prince Philip movement.

How the island tribe that worshipped Prince Philip as a God are mourning him.

Vanuatu tribe that worships Prince Philip as god to mark death with ritual wailing.

Wikipedia: Cargo kult.

Wikipedia: Hnutí prince Philipa.

The Cult of Prince Philip: In Tanna, Vanuatu, Prince Philip Was Worshipped As a Deity.

Možná bůh, možná rasista. Vanuaťané oplakávají prince Philipa.

Domorodci truchlí. Na Vanuatu uctívali britského prince Philipa jako boha.

Princ Philip, nebo rovnou Bůh? Domorodý kmen uctíval britského šlechtice jako božstvo, on jim za to posílal fotografie.

Wikipedia: John Frum.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments