Pokračování kauzy Jerryho Falwella jr.

V srpnu 2020 jsme psali zde o rezignaci ředitele Liberty University, jedné z největších evangelikálních univerzit ve Spojených státech. Jerry Falwell jr. byl synem zakladatele této univerzity a známého teleevangelisty a hlasitým podporovatelem dnes již bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, což mu nakonec vyneslo i nabídky práce v jeho administrativě. Ze ředitelského postu odstoupil Falwell jr. na nátlak správní rady univerzity poté, co na sociální síti Instagram zveřejnil nevhodnou fotografii z dovolené s velmi uvolněným komentářem. To však byla jen jedna z mnoha kontroverzí, která se s Falwellem jr. pojila prakticky od počátku jeho kariéry ve vedení univerzity. Problematické byly také jeho opakované tvrdé výroky na adresu muslimů či homosexuálů, cenzura studentských prací a řada dalších kontroverzních kroků. Nejzásadnější roli v jeho odchodu však nakonec údajně sehrálo odhalení milostného poměru, který údajně Falwell jr. a jeho manželka Becki udržovali s mužem jménem Giancarlo Granda nejméně od roku 2013, patrně však déle.

Rezignací Jerryho Falwella jr. však kauza nekončí. Dokonce se možná ukazuje, že situace je mnohem komplikovanější a vina méně jednoznačná. Správní rada univerzity se rozhodla podat na bývalého ředitele žalobu, ve které ho viní z řady přečinů proti mravnímu kodexu univerzity, kterými měl poškodit její dobré jméno, a z jednání, kterým měl de facto zpronevěřovat univerzitní movitý i nemovitý majetek. Žaloba dělá ze správní rady oběť Falwellovy promyšlené manipulace a tvrdí, že se Falwell na současnou situaci ztráty své funkce i podpory Donalda Trumpa dopředu připravoval a vytvořil systém smluv a závazků, který měl krýt jeho nemorální aktivity a poskytnout mu i do budoucnosti záchrannou síť. Konkrétně je zmiňována jeho poslední zaměstnanecká smlouva, v níž si vymínil podstatně vyšší plat i odchodné, než tomu bylo v minulých funkčních obdobích, a tzv. „plán Granda“, který z Giancarla Grandy udělal správce a spolumajitele hotelu Miami Beach Youth Hostel, čímž měly být údajně legitimizovány Grandovy styky s manželi Falwellovými.

Jerry Falwell jr. v minulosti připustil pouze to, že Granda byl milencem jeho ženy a údajně se pokoušel Falwellovy vydírat. I tak však správní rada univerzity trvá na tom, že Falwellovou povinností bylo ji o této situaci informovat a podniknout patřičné kroky. Falwell se však podle žaloby dopustil porušení tzv. „Liberty Way“ (morální kodex školy, který všem členům univerzitního společenství zapovídá veškeré chování, které by bylo v rozporu s biblickými standardy morálky), zamlčoval ho a kryl následky svého jednání z finančních prostředků školy.

Dalším předmětem žaloby je, že Falwell jr. odmítl po skočení svého působení na pozici ředitele Liberty University vrátit školou poskytnutou techniku (mobilní telefony, notebooky a další zařízení) a odevzdat svou pracovní komunikaci. K té totiž nepoužíval svůj oficiální e-mail a škola k ní dodnes nemá přístup. Celkově požaduje žaloba navrácení všech dokumentů a poskytnutého vybavení a uhrazení škody na majetku a dobrém jménu školy ve výši 10 milionů amerických dolarů.

Žalovaný Jerry Falwell jr. všechna obvinění odmítl. Tvrdí, že se ho správní rada školy dlouhodobě snaží zdiskreditovat a útočit na něj, jeho manželku a děti. Naopak stojí za tím, že vždy dodržoval všechny požadavky platné pro zaměstnance univerzity a žádného závadného chování se nedopouštěl. Vyzdvihuje naopak obrovské zhodnocení univerzitního majetku a areálu během doby, kdy vykonával svou funkci. „Tento soud je plný lží a polopravd a ujišťuji vás, že se proti němu budu s přesvědčením bránit,“ napsal Falwell.

Tento spor má však ještě třetí úhel pohledu, který je zřetelný hlavně v řadách bývalých i současných studentů a pedagogů Liberty University. Názory na danou situaci se bezpochyby velmi různí. Mnozí straní a důvěřují Falwellovi, jiní plně podporují pobouření a současné kroky správní rady. Například uskupení „Save71“ (spolek absolventů a studentů prosazujících reformy na univerzitě) v zastoupení spoluzakladatele spolku Dustina Wahla ale tvrdí, že celou situací je vina především správní rada školy, která dávala Falwellovi neomezenou moc a jeho kontroverzní chování dlouhodobě ignorovala, jindy dokonce vědomě kryla. „Správní rada se dodnes studentům Liberty neomluvila za to, že dovolila Falwellovi zneužít jeho prezidentskou moc. Dostávali varování o Falwellově chování po celá léta, ale rozhodli se je ignorovat.“ řekl pro Religion News Service Dustin Wahl.

Bývalá profesorka angličtiny Marybeth Davis Baggetová napsala pro RNS: „I když jsem vděčná, že Liberty podniká rozhodnější kroky k oddělení se od Falwella, žaloba nevědomky upozorňuje na vedení, které ho tak dlouho podporovalo a dávalo mu volnou ruku. Když kritizují Falwella za jeho selhání duchovního vůdce, upozorňují zároveň i na svá vlastní opakovaná selhání, kdy se snažili udržet jeho korupci pod kontrolou. Doufám, že tato žaloba upozorní na potřebu skutečného pokání a rozsáhlých reforem v Liberty.“

Zdroje:

Liberty University sues former President Jerry Falwell Jr. for $10 million, citing conspiracy, breach of contract.

Liberty University’s lawsuit against Falwell is an admission of guilt.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 2/2006: Náboženství ve Spojených státech (plný text čísla zde).

Téma Dingiru 1/2019: Současný evangelikalismus (obsah zde).

Miloš Mrázek: Nejlepší přátelé Donalda Trumpa: Konzervativní evangelikalismus v USA u politického kormidla.

Související příspěvky:

D. Trump jako nový král Kýros? Evangelikální teolog s tím polemizuje

Kdo je evangelikál v éře Donalda Trumpa?

Jerry Falwell jr. rezignoval kvůli skandálům

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments