Cena Herberta Haaga udělena slovenskému teologovi za vstřícný postoj k homosexuální menšině

V neděli 7. března udělila Nadace Herberta Haaga za svobodu v církvi cenu Ondreji Prostredníkovi, evangelickému teologovi z Bratislavy.

Nadaci, která nese jeho jméno, založil profesor teologie na Univerzitě v Tübingen Herbert Haag (1915–2001) s přesvědčením, že (jak je uvedeno v internetové prezentaci Nadace) „současná krize církve spočívá v jejím samotném ustavení, které musí nevyhnutelně vést k nesvobodě věřících. To je v přímém protikladu k poselství Ježíše, jehož evangelium hlásá svobodu.“ Za motto nadace zvolil profesor Starého zákona Haag slova biblického 124. žalmu: „Síť je protržena, a my jsme volní.“

Ondrej Prostredník ve videu z udílení ceny. Obrázek je možné zvětšit.

Doc. Ondrej Prostredník (*1963) se představil a poděkoval ve videu (zde, od 9:25), které letos nahrazovalo živé udílení ceny. Ve svém projevu se zmínil o své převratné životní zkušenosti roku 2017. Promluvil tehdy na pódiu Gay Pride v Bratislavě, aby ukázal homosexuální menšině jinou tvář církve: jako teolog totiž nesouhlasil s výroky církevních představitelů a považoval je za homofobní. S jeho vystoupením zase nesouhlasili biskupové a – jak Prostredník uvedl – protože na Slovensku je církev těsně provázána se státem, ztratil své místo na univerzitě. Působil téměř 20 let jako novozákoník na Evangelické bohoslovecké fakultě Univerzity Komenského. Nyní je misijním pracovníkem sboru Evangelické církve augsburského vyznání v Bratislavě ve Starém Městě, v němž našel – podle svých slov – „ostrov svobody“. Řekl, že v tomto sboru může spolu s dalšími vytvářet bezpečný prostor pro lidi, kteří v církvi hledají obnovující, osvobozující a motivující hlas pro společnost.

Spolu s Ondrejem Prostredníkem byli letos Nadací Herberta Haaga oceněni další dva lidé a jedna organizace: švýcarský autor duchovních knih a bývalý katolický kněz Pierre Stutz (na kněžskou službu v církvi rezignoval roku 2002 kvůli své homosexuální orientaci), bývalá katolická teoložka a nyní luterská farářka Hedwig Porschová, která konvertovala ze stejného důvodu, a Ekumenická pracovní skupina „Homosexuálové v církvi“. Jak zaznělo v rozhovoru po udělení ceny, slovenského laureáta si cení homosexuální menšina v církvi proto, že se jí veřejně zastal, i když k ní sám nepatří.

Rozhovor pořádala a slavnost udílení cen Nadace Herberta Haaga zprostředkovala slovenským divákům Spoločnosť pre otvorené kresťanstvo 21. storočia. Celou slavnost, úvodní slova k ní a následný rozhovor s Ondrejem Prostredníkem je tak možné shlédnout (dokonce se slovenským překladem) zde.

Mezi těmi, komu Nadace Herberta Haaga za svobodu v církvi udělila svou cenu, byl roku 2011 biskup Felix Maria Davídek (1921–1988) a podzemní církev v Československu. Cenu tehdy ve Vídni převzala dlouholetá Davídkova generální vikářka Ludmila Javorová a biskup podzemní církve Dušan Špiner.

Náhledová fotografie Ondreje Prostredníka z facebooku.

Psali jsme v Dingiru:

téma Náboženství na Slovensku I., Dingir 24 (1), vychází 16. března 2021, upoutávka zde.

Související články:

Pohyb u slovenských evangelíků v širším kontextu

Napětí ve slovenské evangelické církvi.

Morálna prevaha počas Te Deum bola na strane prezidentky

Sto let od narození Felixe M. Davídka

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments