„Všechno se dalo do pohybu“: před 50 lety vznikla sahadža jóga

Letos si mezinárodní společenství sahadža jóginů připomíná 50. výročí události, která se stala základem pro jeho vznik: Indka Nirmala Salve-Šríva­stavová (1923–2011) měla 5. května 1970 v obci Nargol ve státě Gudžarát na západním pobřeží Indického poloostrova zážitek, který interpretovala jako otevření nejvyšší čakry. Podle svých vzpomínek pracovala v meditacích v následujících týdnech a měsících na tom, aby seberealizace v důsledku otevření této čakry byla snadno přístupná všem. K seberealizaci údajně přivedla nejprve starší dámu a pak dalších dvanáct zájemců. Svým úsilím údajně dosáhla toho, že sedmá, nej­vyšší čakra byla ještě téhož roku otevřena na kolektivní úrovni, tedy s platností pro celé lidstvo. Díky tomuto otevření má nyní každý člověk snadný přístup ke sjednocení s božstvím (k seberealizaci či ke stavu samáhdi). Metodu, jak toho dosáhnout, proto nazvala „sahadža jóga“ (výraz „sahadža“ nese význam „přirozený“). Nirmala Salve-Šríva­stavová se pro své následovníky stala Božskou Matkou a ztělesněním mateřské lásky. Jako duchovní učitelka pak působila pod jménem Šrí Mátadží Nirmala Déví.

Učení Šrí Mátadží vychází z indické tradice šaktismu. Jejím základním předpokladem je existence všepronikající božské síly; západní žáci Šrí Mátadží obvykle hovoří o „energii“, popřípadě „jemné energii“ a vnímají ji jako boží mateřskou lásku. Tato všepronikající kosmická energie se v lidském těle projevuje jako síla kundaliní. Je-li probuzena, proudí vlákny po celém těle a je přitom rozháněna sedmi koly (čakrami), která tvoří energetická centra lidského těla. Ta mají být různými technikami (tzv. kundaliní jógou) probouzena a očišťována tak, aby kundaliní postupně vystoupala celým tělem, mohla v něm volně proudit a dosáhla až do nejvyšší čakry. V pozadí je předpoklad šaktismu, že vrcholného stavu seberealizace (samádhi) je možné dosáhnout spojením ženské síly a mužské síly (personalizovaných v božstvech Šakti a Šivy) právě v nejvyšší čakře. Spíše než o Šivovi se ale v textech o sahadža józe hovoří o otcovském principu.

Šaktistický základ svého učení obohatila Šrí Mátadží myšlenkou evoluce lidského vědomí. Čakry, které podle šaktistické antropologie roztáčejí a distribuují životní energii v lid­ském těle, existují v pojetí Šrí Mátadží i na ko­lektivní úrovni, a stav těchto kolektivní­ch čaker tak určuje situaci celého lidstva. Jednot­liví světoví náboženští učitelé v minulosti postupně zpřístupňovali tyto kolektivní čakry, takže například Buddha, Mahavíra a Ježíš takto údajně otevřeli šestou čakru. Šrí Mátadží vstoupila do této evoluce tím, že zpřís­tupnila všem lidem nej­vyšší čakru (sahasrára čakru), a umožnila jim tak snadnou seberealizaci. Budoucí učitel Kalkí, avatár (sestoupení) boha Višnua, tuto evoluci dovrší; s ním přijde jedenáct ničivých sil, díky nimž skoncuje s veškerým zlem.

Svou misii v Československu zahájilo mezinárodní společenství sahadža jóginů okamžitě, jak to bylo možné. První veřejné vystoupení Šrí Mátadží se uskutečnilo v Praze v červenci roku 1990. Již roku 1993 se duchovní programy sahadža jógy konaly ve více než deseti českých městech a vzniklo občanské sdružení „Společnost Sahadža jóga“ (od roku 2016 zapsaný spolek Sahadža jóga). Významnými okamžiky v činnosti občanského sdružení se staly návštěvy Šrí Mátadží, do roku 1996 každoroční (viz zde). Jako centrum svých aktivit vybudovalo společenství na konci 90. let minulého století ášram v Úvalech u Prahy.

Společenství sahadža jóginů bylo roku 2007 registrováno Ministerstvem kultury jako náboženská společnost jménem Višva Nirmala Dharma. Jméno bylo při registraci vysvětleno v Základní charakteristice takto: „Višva znamená univerzální, celosvětové; Nirmala představuje čisté; Dharma znamená soubor přirozených vnitřních pravidel chování a jednání člověka, jež nejenže nepoškozují, ale naopak rozvíjejí lidskou bytost.“ Spíše než jako náboženská společnost se toto společenství ovšem prezentuje metodou sahadža jóga a zve na kurzy meditace, přednášky na témata osvícení, jemnohmotného energetického systému a čaker, léčebných důsledků praktikování sahadža jógy apod.

Obě svá velká letošní výročí – 50 let od vzniku sahadža jógy a 30 let od první návštěvy Šrí Mátadží v Praze – připomíná náboženská společnost Višva Nirmala Dharma okázalou prezentací a veřejnými akcemi. Na začátku září doputovaly panely výstavy o sahadža józe do Zlína a zítra se tam bude konat na zámeckém nádvoří koncert (více zde).

Náhledová fotografie Šrí Mátadží: Wikimedia Commons.

Psali jsme v Dingiru:

Karin Petráňová, Božská matka a čisté vztahy, Dingir 5 (2), 2002, s. 18–19.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments