Festival Ratha játrá se letos konal dříve

I v letošním roce uspořádala Mezinárodní společnost pro vědomí Krišny v České republice (angl. zkr. ISKCON) festival vozů Ratha játrá (Ratha Yatra). Úplně první česká Ratha játrá se konala 21. září 2007 v Brně, všechny následující oslavy už probíhaly vždy v polovině července (psali jsme zde a zde) v Praze. Letos se však organizátoři rozhodli uspořádat slavnost již v neděli 16. června, tedy o měsíc dříve. „Chtěli jsme hlavně, aby se festivalu mohli zúčastnit také studenti a všichni ti, kdo v červenci již obvykle bývají na dovolené mimo Prahu,“ vysvětlil neobvyklý termín konání mluvčí českých oddaných Trilókátma dás. Na fotografie a videa z letošního již 12. ročníku se můžete podívat v galerii na konci článku.

Průběh festivalu se od minulých ročníků nijak zásadně nelišil. Hlavní pódium bylo opět umístěno v rohu náměstí Republiky. Odtud v pravé poledne vyjel vysoký, květinami ozdobený vůz s božstvy Džaganáthem, Baladévem a Subhadrou. „Jedná se o speciální podoby Kršny, k nimž se váže více než 5000 let starý příběh o tom, jak se obyvatelé indického Vrindávanu snažili přivézt Kršnu z Kurukšétry zpět do svého města. Festival tedy symbolizuje to, že se živé bytosti nechtějí od Kršny oddělit a snaží se ho přitáhnout zpět do svého srdce. Proto táhneme vůz s božstvy vlastníma rukama na provazech,“ popsal symboliku průvodu Trilókátma dás. Oddaní s vozem putovali ulicemi pražského Starého Města. Prošli Celetnou ulicí na Staroměstské náměstí, odtud ke Stavovskému divadlu a dále na Václavské náměstí. Odtud se průvod vydal stejnou trasou zpět na náměstí Republiky. Celá pouť se zastávkami trvala téměř 3 hodiny a místy nebylo manévrování s vozem kvůli probíhajícím rekonstrukcím některých ulic a sloupkům proti vjezdu aut právě snadné. „Proto máme z Polska zapůjčený tento menší vůz, na kterém vezeme všechna tři božstva. Se třemi obřími vozy, jako mají oddaní ve světových metropolích, bychom uličkami Starého Města vůbec neprojeli,“ vysvětlil Trilókátma dás. Oddaní během celé cesty zpívali mahá mantru Haré Kršna, rozdávali sladkosti, letáčky a brožury s učením zakladatele hnutí Šríly Prabhupády.

V 15 hodin odpoledne zahájil program na pódiu na náměstí Republiky recitál hudebního uskupení oddaných z Indie. Velký úspěch sklidilo divadelní představení dětí z Kršnova dvora nazvané Příběhy z Vrindávanu a vystoupení tanečnice Kumárí Sarasvatí, která se věnuje tradičnímu indickému tanci Bharanatyam. Dále se svými prezentacemi vystoupili Jay Gurudév Prabhu a Bhakti Gouravání Swami. Součástí odpoledního programu bylo také promítání krátkých filmů o Prabhupádovi a činnosti ISKCON v Česku. Kromě kulturního programu na pódiu mohli návštěvníci ochutnat tradiční indické pokrmy, zakoupit si knihy, oblečení a sortiment potravin, nechat si vytvořit tetování henou a prohlédnout si malou výstavu shrnující historii a hlavní prvky učení hnutí Haré Kršna. Po závěrečném kírtanu (společný tanec a zpěv manter) byl festival ukončen kolem 20 hodin večer.

Festival Ratha játrá se koná každoročně i v dalších zemích světa. Stejný termín jako v Praze zvolili oddaní například také v Londýně. Tři velké zdobené vozy vyrážely v neděli z Hyde Park Corner na Trafalgarské náměstí. Podrobnosti a fotografie z minulých ročníků jsou k dispozici na webových stránkách a facebookovém profilu londýnské Ratha játry. Během letošního června proběhne Ratha játrá ještě také ve Vratislavi, Antverpách a Budapešti. Další evropská města se připojí během července a srpna. Ve Spojených státech amerických mají nejdelší tradici a jsou nejnavštěvovanější průvody v Los Angeles, San Francisku a New Yorku. Zatímco ulicemi San Franciska táhli oddaní své vozy již 7. června a třídenní newyorské oslavy proběhly ve dnech 7. až 9. června, v Los Angeles Ratha játru teprve plánují a proběhne 4. srpna. Všechna rathajátrová „nej-“ však bezpochyby patří oslavám přímo v indickém městě Purí, odkud tato tradice pochází. Zde provázejí božstva ulicemi miliony lidí. Pro letošní rok připadne hlavní program s průvodem na 4. července (info např. zde).

 

 

Foto a video: Jitka Schlichtsová

Náhledový obrázek: program festivalu

 

Psali jsme v Dingiru:

Téma čísla 3/2000: Náboženské komunity (plný text zde)

Téma čísla 1/2007: Hnutí Haré Kršna (plný text zde)

Téma čísla 2/2018: Náboženské komunity (obsah a vybrané články zde)

 

Související příspěvky:

Padajátrá: oddaní Krišny putují po kraji s volským potahem 

Oddaná Krišny usiluje o úřad prezidenta Spojených států

Souhrn aktivit českého společenství oddaných Krišny

Mantra, hnutí a svámí, který to všechno začal

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments