Jak přivolat Prastaré: seznámení s lovecraftovským náboženstvím a jeho rituální praxí

Zítra představí televizní stanice HBO seriál Lovecraft Country, jehož příběh se bude inspirovat v literárním díle jednoho z nejznámějších hororových autorů H. P. Lovecrafta. Není to však pouze seriálová, filmová nebo herní produkce, která z jeho knih často vychází. Lovecraftovým dílem se inspiruje i jedno z hyper-reálných náboženství – lovecraftovské náboženství a s ním spojená rituální praxe označovaná jako lovecraftovská magie.

Lovecraftovské náboženství i magie kladou své počátky do poloviny minulého století. Tehdy okultista Kenneth Grant (svého času sekretář Aleistera Crowleyho) a spolu s ním okultista Anton Szandor LaVey (zakladatel Církve Satanovy) vydali knihy, v nichž položili základy lovecraftovské magii, tedy rituální praxi využívané v lovecraftovském náboženství. I u něho, jako u velké části hyper-reálných náboženství, převažuje forma nad obsahem.

Stoupenci lovecraftovského náboženství věří, že Lovecraftovy noční můry (na základě kterých spisovatel psal své povídky) byly ve skutečnosti vidinami jiných světů a božstev, která stvořila tento svět. Lovecraft sám byl pak z pohledu těchto věřících jakýmsi prorokem, i když sám sebe označoval ve své korespondenci za agnostika. Přesto se věřící pomocí vlastních Necronomiconů (Knih mrtvých jmen) a magických rituálů snaží bytosti z Lovecraftových knih (které měly dříve obývat tento svět, ale kvůli provozování černé magie měly být vyhnány) přivolat zpět.

Zatímco samotná věrouka lovecraftovského náboženství je snadno popsatelná, při mapování rituální praxe je výzkumníkova pozice komplikovanější. Lovecraftovské řády fungují na lóžovém (tedy uzavřeném) typu činnosti a neumožňují (alespoň v ČR) účast nikomu, kdo není členem řádu nebo přidruženého magicko-náboženského spolku. Přesto se mi podařilo kontaktovat jednoho z členů českého spolku ACETDA – Koubiče (přestože je autor obeznámen s jeho občanskou totožností, po vzájemné dohodě ponechává jeho pravé jméno v anonymitě a uvádí pouze jím zvolenou přezdívku). Ten mi prozradil základní principy jím praktikované lovecraftovské magie.

Základem této rituální praxe je chaos magie, k níž religionista Markus Altena Davidsen poznamenává: „Chaos-mágové inkorporují prvky H. P. Lovecraftova hororového cyklu ‚Cthulhu Mythos‘. Invokují nestvůrné bohy z těchto příběhů a nechávají se jimi posednout.“

Hlavním způsobem rituální praxe Koubiče je to, co sám nazývá „pyžamová magie“: „Je jedno, v čem jsi oblečenej. Nejde o to, co používáš přesně za techniky, hlavně, že to funguje,“ říká. Sám popisuje způsob, jakým se snaží dostat do světů, které údajně Lovecraft zachytil ve svém díle, jako nejpodobnější budhistickému způsobu meditace. Praxi provozuje buď sám nebo s řadou přátel, s nimiž se čas od času setkává na vinohradském vršku s výhledem na magistrálu. „Jsou to lidi z jinejch společenství, se kterýma se občas prostě jen tak sejdeme,“ říká Koubič a zdůrazňuje podstatu práce s tzv. egregorem.

Zde se projevuje další prvek, se kterým někteří věříc či mágové v rámci lovecraftovského náboženství pracují: základní myšlenka těchto rituálních pracovníků vyplývá z tradičního hermetismu, v němž je dle slov prvorepublikového hermetika dr. Jana Kefra egregor „vědomá živá myšlenka jednoho nebo více lidí. Tedy sejde-li se několik lidí v určitý čas, na určité místo, stejně myslí a stejně jednají, vytváří myšlenkového egregora a tato bytost stále roste. Zde je důležitost určitého rituálu. To je skutečně magické tvoření.“ Dle Koubiče je egregor v magii inspirované Lovecraftovým dílem silnější než u jakéhokoliv jiného náboženství nebo v jakékoliv jiné magické tradici. Obhajoba stojí na faktu, že se egregor Cthulhu Mythosu posiluje každým dnem s každým člověkem, který čte některou z mnoha Lovecraftových knih, hraje hru (ať už stolní nebo počítačovou) založenou na jeho díle, stejně jako když sleduje seriál nebo film jím inspirovaný. Na základě takové myšlenky Koubič mluví o lovecraftovském náboženství v rámci magické praxe jako mocnějším, než je tradiční hermetismus. Ostatně zmíněný egregor by dle přesvědčení věřících lovecraftovského náboženství měl být posilován psaním i čtením tohoto textu bez ohledu na autorovu nebo čtenářovu osobní víru.

Podrobnější podoby rituální chování zatím autorovi nebyly sděleny, nicméně v současné době jedná s členy spolku o možné přímé účasti na jednom z jejich rituálů.

Všechny fotografie jsou ze seriálu, zdroj: Press Room HBO.

Související článek:

Slouží tajnému ohni.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments