Templetonovu cenu letos získal americký vědec a křesťan

Francis Collins (*1950), americký genetik a současný ředitel státní agentury Národní instituce zdraví (NIH) se stal nositelem Templetonovy ceny v roce 2020. Collins je znám jako vedoucí projektu čtení lidského genomu. V projektu byly přečteny asi 3 miliardy „písmen“ DNA. Collins je znám také jako křesťan, který se angažuje ve věci integrace víry a vědy. Bezprostředním důvodem pro udělení ceny ale bylo úsilí Collinse a jeho ústavu nalézt léčivo pro nový typ koronaviru.

Francis Collins s kapelou na konferenci BioLogos roku 2019. Foto: Clay Blackmore, zde.

Collins pochází ze sekulární rodiny a byl ateistou. Prohlašoval prý dokonce, že víra v Boha je intelektuální sebevraždou. V 27 letech ale konvertoval a na jeho konverzi se údajně podílela zkušenost se smrtí jeho pacientů. Collinsova nejvlivnější kniha, Jazyk, jímž mluví Bůh („The Language of God“) z roku 2006 usiluje o smíření mezi vědou a vírou. Stejný úkol – podpora dialogu mezi vědou a vírou – má i nadace BioLogos, již založil se svou manželkou v roce 2007. Za své postoje je také kritizován: někteří vědci zpochybňují jeho vědeckou důvěryhodnost a někteří fundamentalističtí křesťané jeho víru. Více o Collinsovi: zde.

Zpráva o udělení Templetonovy ceny přišla uprostřed předminulého týdne, kdy se ve Spojených státech odehrával boj mezi zdravotnickými experty a zastánci rychlého otevření kostelů (podporovanými prezidentem Donaldem Trumpem). V této polemice má Collins jasno: oceňuje společnou bohoslužbu, ale domnívá se, že prioritou křesťanů je péče o nemocné a o ty, kdo jsou touto nemocí zranitelní. Shromažďování velkého množství lidí ani za takovým účelem, jakým je bohoslužba, tedy nevidí jako oprávněné kvůli riziku, které to s sebou přináší.

Templetonova cena je světově významnou poctou pro vynikající osobnosti a zároveň i finanční pobídkou jejich další práce. Uděluje ji od roku 1973 Templetonova nadace, založená britským obchodníkem a filantropem Johnem Templetonem (1912–2008), a to osobnostem, které – kromě jiného – ovlivnily svět i svými náboženskými přesvědčeními a postoji tak, že přispěly k odpovědím na otázku lidské existence a jejího smyslu. Templetonova cena je dobře známa i u nás, protože ji roku 2014 obdržel katolický teolog a sociolog Tomáš Halík. Seznam laureátů poskytuje i česká Wikipedie zde.

Podle Religion News Service (zde). Tento zdroj použil fotografii Andrewa Harnika z agentury AP, která je náhledovou fotografií i k tomuto článku.

 

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 4/2007: Kreacionismus v náboženstvích světa (plný text čísla zde).

Jan Horník: Darwin versus ID. Dingir 1/2008. Online zde.

 

Související články:

„Učte vědu, ne pohádky!“: Spor o vědecké standardy pro školy v Arizoně: zde.

Před 95 začali američtí fundamentalisté prohrávat kulturní válku: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments