„Krize dává lidi dohromady“: evangelický kostel nabídl muslimům prostor pro modlitbu

Berlínská mešita Dar Assalam ve čtvrti Neuköln podléhá stejným pravidlům jako ostatní německé bohoslužebné prostory: od 4. května se v ní sice mohou konat modlitby, ale jejich účastníci musejí zachovat rozestupy 1,5 metru. Za těchto podmínek by se pátečních modliteb během posledního pátku před koncem ramadánu mohla účastnit jen část muslimů, kteří by se rádi v tuto mimořádnou dobu modlili společně.

Katoličtí a evangeličtí biskupové z Berlína se domluvili na sdílení kostelů v době povinných rozestupů. Evangelický sbor „Martha“ ve čtvrti Kreuzberg šel ale ještě dál a nabídl svůj kostel muslimům z mešity v sousední čtvrti. Minulý pátek (22. května) se tak v kostele konaly dvoje páteční modlitby muslimů. Imám Mohamed Taha Sabry, který modlitby vedl, řekl zpravodaji agentury Reuters (zde): „Tato pandemie z nás všech učinila společenství. Krize dává lidi dohromady.“ Další muslimové vyjadřovali, jak je zvláštní modlit se na místě, které je vyzdobené obrazy a kde se nacházejí varhany. „Když zapomenete na drobné detaily, tak toto je nakonec také dům Boží,“ řekl zpravodaji Samer Hamdoun, jeden z muslimských návštěvníků kostela.

Evangelická farářka Monika Matthiasová se účastnila první, „polední“ modlitby, při níž bylo kázání v němčině. K němu připojila několik vět jako hostitelka a přítomen byl i jeden z členů farní rady. „Seděli jsme na straně s rouškami na ústech; šátek na hlavě nebyl třeba,“ řekla katolickému internetovému radiu Dom (zde) farářka. „To, co se mě vždy dotýká, je modlitba muslimů. Jde mi přes uši do srdce a otvírá mě ke spojení s nejvyšší a nejhlubší skutečností.“ Farářka se zmínila i o reakcích na tuto aktivitu. Byly prý z celého světa a mnoho jich bylo pozitivních. Jeden muslim z Turecka jí prý napsal, že v Německu bydlí třicet let, ale poprvé cítil, že je přijat a že je zde v Kreuzbergu skutečně doma. Ovšem i o kritických reakcích, které přicházely, řekla farářka, že některé „mají svou pravdu“. Každopádně: vypadá to, že sbor Martha to s pozváním do svého kostela myslí docela vážně (viz náhledový obrázek).

Náhledový obrázek: Internetová prezentace sboru Martha.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 3/2003: Mezináboženské vztahy (plný text čísla zde).

Související příspěvky:

Synagoga, kostel a mešita společně na Arabském poloostrově.

Oslava “narozenin proroka Mohameda a Ježíše” v anglikánském kostele.

Proč potřebujeme náboženství v globalizovaném světě?

Moslimovia slávili iftár v Bratislave.

Správná kultura a správné náboženství? Česká společnost je mimořádně tolerantní.

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments