Koronavirus: prodejci alternativních léčiv na pranýři

Rozporuplná osobnost amerického televizního kazatele Jima Bakkera je opět předmětem zájmu i těch médií, která se mu běžně nevěnují. Novou vlnu zájmu způsobil jeho obhájce Jay Nixon, který vydal na začátku května prohlášení, že Bakker požádal o zproštění žaloby. Žalobu na Bakkera a na firmu Morningside Church Productions podal missourijský nejvyšší státní zástupce Eric Schmitt. Podle něj Bakker „falešně sliboval spotřebitelům, že produkt Silver Solution může odstranit, zlikvidovat, zabít či deaktivovat koronavirus a povzbudit imunitní systém starších spotřebitelů a pomoci jim, aby zůstali zdraví…“. Porušení zákona se měli Bakker a „expertka na přirozené zdraví“ Sherrill Sellmanová, jeho host v televizní show, dopustit 12. února. Schmitt také požádal o dočasný soudní zákaz prodeje tohoto produktu. Navzdory tomu, že účinnost koloidního stříbra potvrzují stovky příběhů, nikdy nebyla odborně prokázána (více viz např. zde). Na začátku května utrpěl Bakker mrtvici, podle příbuzných „lehkou“.

James Orsen („Jim“) Bakker (*1940) je velmi známou náboženskou tváří Spojených států. Po konverzi a sňatku v roce 1961 se s manželkou Tammy plně věnovali křesťanské misii a Jim se stal pastorem pentekostální církve Shromáždění Boží (Assemblies of God). Zásadní roli pro jejich další životní směřování mělo v roce 1965 pozvání ke spolupráci s křesťanským mediálním magnátem a později pravicovým politikem Patem Robertsonem. Osamostatnili se roku 1973 a proslavili se televizním pořadem Klub PTL. Zkratka PTL znamená „chvála Pánu“ nebo „chvalte Pána“ („Praise the Lord“), případně „lidé, kteří milují“ („People that Love“), ale četní kritici pořad přejmenovávali na „Pošlete prachy“ („Pass the Loot“). Jim Bakker se totiž naučil získávat značné finanční prostředky od svých diváků emotivním a naléhavým vystupováním. Osvojil si tzv. teologii prosperity, podle níž Bůh chce, aby věřící v něho všestranně prosperovali. Klíčem k prosperitě jsou – podle Bakkera – velkorysé příspěvky na Boží dílo v tomto světě, tedy například na Bakkerovu evangelizační show. Stal se divákům vzorem prosperity, ale okázalý životní styl přivedl Klub PTL ke krachu a jeho samotného k sexuálním skandálům (a ztrátě postavení pastora ve Shromážděních Božích), a roku 1989 do vězení kvůli finančním machinacím. Ve vězení se rozvedl a opustil teologii prosperity, v roli tzv. teleevangelisty ale pokračoval i po propuštění v roce 1994 a pokračuje stále.

Bakkerův spor poněkud připomíná kauzu českého učitele Hnutí Nového věku (New Age) Milana Calábka. V představení „Malá Vizita & Duše K – tentokrát o koronaviru s Milanem Calábkem“ doporučoval host pořadu jako lék proti koronaviru antabus, tinkturu z badiánu, kořen šalvěje červenokořenné, koloidní zlato a další údajná léčiva. Video z představení bylo umístěno na kanál YouTube Divadla Kampa. Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydalo odborné prohlášení, v němž odmítá léčitelská doporučení Milana Calábka a komentuje účinnost či neúčinnost jednotlivých léčiv a látek, které obsahují. Na základě tohoto stanoviska bylo video odstraněno. Některá média odstranění vyhodnotila jako cenzuru. Odkazy na stanovisko Ministerstva zdravotnictví i na pořady, které na stažení videa reagovaly jako na případ cenzury, jsou spolu s vyjádřením Divadla Kampa k dispozici zde.

Milan Calábek (*1940), původně dramaturg, režisér a překladatel, se již v době vlády komunistické strany přiblížil náboženským alternativám. Po revoluci založil léčitelské centrum a čajovnu Mandala, provozoval i cestovní kancelář a nakladatelství, a stal se uznávaným učitelem v rámci hnutí Nového věku (New Age). Roku 1997 založil Institut alternativního vzdělávání, který je ovšem znám především díky přednáškovým cyklům Univerzita Nové doby.

Náhledový obrázek: RNS, zde.

Literatura:

BALMER, Randall, Encyclopedia of Evangelicalism, Waco: Baylor University Press 2004, s. 50–52.

SALTER, Jim, Jim Bakker seeks dismissal of lawsuit claiming he promoted false coronavirus cure, Religious New Service, 5. 5. 2020, dostupné zde.

NEŠPOR, Zděněk R. a kol., Malý slovník českých nekatolických náboženských osobností, Parah: Kalich 2019, s. 57.

 

O evangelikálech v Dingiru:

Téma Dingiru 1/2019: Současní evangelikálové (ukázky a obsah zde).

Kdo jsou evangelikálové

 

O hnutí Nového věku v Dingiru:

Téma Dingiru 2/2003: New Age (plný text čísla dostupný zde).

 

Související příspěvky:

Kdo je evangelikál v éře Donalda Trumpa?

Miluj svůj život.

„Něčí nemoc v kostech byla právě uzdravena!“ – Benny Hinn evangelizoval v Ostravě 

Benny Hinn překvapil kritickou reflexí svého kazatelského působení

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments