Nepřátelství navzdory: tisíce sikhů putují přes pákistánskou hranici

Davy sikhských poutníků se vydaly na cestu z Indie do pákistánského Kartarpuru, aby si zde připomněly pětisté padesáté výročí narození zakladatele své víry, Guru Nánaka. Jejich cesta se zároveň stala podnětem k alespoň mírnému urovnání vztahů mezi Indií a Pákistánem.

V Katarpuru, relativně malém městě ležícím několik kilometrů za pakistánskými hranicemi, podle tradice zemřel Guru Nának poté, co zde prožil posledních 18 let svého života. Na místě jeho skonu byla poté zbudována gurdvára Darbar Sahib, největší gurudvára na světě a jedno z nejposvátnějších míst sikhismu.

Vzhledem k velmi napjatým vztahům mezi Pákistánem a Indií by cesta, byť jen několik kilometrů za hranici, mohla být pro věřící velmi obtížná. Obě země se proto shodly na vytvoření bezpečného koridoru, dlouhého asi 4 kilometry, kterým mohou poutníci nerušeně projít z indické strany hranice až do Katarpuru. Není po nich vyžadováno vízum, stačí pouze cestovní pas. Místo jim ale není dovoleno opustit a nelze zde zůstat přes noc.

Tato událost tedy není významná pouze z náboženského hlediska, ale je také možná náznakem vzájemného sbližování obou států. Pakistánský ministr zahraničí nazval dohodu „dětskými krůčky“ k urovnání vleklých sporů.

„Zrovna jsme začali chodit, udělali jsme několik krůčků. Potom snad půjdeme rychleji a pak i poběžíme, ale teď jsme udělali jen pár krůčků. Zatím to stačí a poté se uvidí,“ prohlásil ministr.

Zdroje:  BBCAl Jazeera.  Ilustrační foto: Mark Eslick.

 

Související příspěvky:

V Pákistánu se znovu zpřístupní významná sikhská svatyně

Sikhové prolévají krev a vzpomínají

Terorismus 80. let ještě není zapomenut

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments