„Drama věků“ v klidné obci na Sedlčansku
Modlitebna Církve adventistů sedmého dne ve Štětkovicích. Fotografii je možné zvětšit.

Využití parku ke sdělení duchovního poselství není úplně originální nápad (např. o parcích studií a reflexe Humanistického hnutí jsme psali zde), ale i tak jsou středočeské Štětkovice mimořádnou obcí. Kromě parku „Drama věků“ má i další veřejná místa, která nesou stopu zájmu i finanční pomoci podnikatele Radima Passera (*1963). Ten má v obci sídlo, v němž se – podle místních – zdržuje hlavně v létě. Podílel se na rekultivaci obecního rybníka, vzniku dalšího rybníčku s parkovou úpravou, stavbě modlitebny Církve adventistů sedmého dne a přiléhajících objektů a také na zmíněném parku „Drama věků“. Díky němu obec na některých místech připomíná spíše středomořské letovisko než vesnici s 350 obyvateli nedaleko Sedlčan.

Dvě desky Mojžíšova zákona v parku „Drama věků“. Fotografii je možné zvětšit.

Park je nečekaně rozlehlý a kromě poselství, které na skleněných tabulích vypráví „dějiny spásy“ podle zakladatelky adventismu Ellen Gould Whiteové (1827–1915), obsahuje i dětská hřiště a sportoviště. Poměrně dlouhé texty na průhledných tabulích s černým písmem se ovšem nečtou zrovna snadno. Vkusná úprava a udržované chodníky z parku činí velmi příjemné místo třeba i pro jogging. Víra Radima Passera oslovuje návštěvníky v parku, prezentovaném zde, docela decentně.

Nový rybníček ve Štětkovicích s plastikou připomínající Noeho, jeho rodinu a zvířata zachráněná v jeho arše. Fotografii je možné zvětšit.

Společenství, které se schází ve Štětkovicích, tvoří se společenstvím v blízkých Sedlčanech jeden adventistický sbor (prezentován je zde). V něm hraje Radim Passer i duchovní úlohu: například ve Štětkovicích ve stanu v parku „Drama věků“ proslovil v létě své přednášky „Ježíš tvá naděje“ (o sérii těchto přednášek loni v Praze jsme psali zde). I v Sedlčanech je stopa Radima Passera zřetelná, a to prostřednictvím křesťanské organizace Maranatha (psali jsme o ní zde), kterou založil a sponzoruje. Ta staví blízko náměstí společenské centrum se čtyřmi byty, obchodem a modlitebnou. Měly by se v něm konat různé komunitní, ne výhradně křesťanské aktivity. Na jaře Maranatha plánovala otevření centra na letošní podzim. Podle stavu stavby to sice na letošní rok už nevypadá, přesto je úsilí Radima Passera o kultivaci veřejného prostoru ve Štětkovicích a Sedlčanech obdivuhodné.

Všechny fotografie: autor.

Související příspěvky:

Radim Passer: apokalypsa čeká již tuto generaci (zde)

Křesťanská neziskovka Maranatha slavila 15 let svého působení (zde)

„Miluji Pána Ježíše“. Reflexe Radima Passera (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments