Veganskou stravu jísti budeš

Vegetariánství je tradiční součástí nauky a praxe mnohých náboženských směrů, zvláště buddhismu, hinduismu, ale i některých křesťanských mnišských řádů.  Nyní se stále více v těchto a dalších tradicích lidé přiklánějí i k čistě rostlinné stravě.

V náboženských kruzích se například diskutuje o tom, jaký postoj ke konzumaci masa mají posvátné texty. Podle Davida Clougha, profesora teologické etiky na univerzitě v Chesteru, je využívání zvířat pro jídlo naléhavá etická výzva, „a zvláště křesťané mají náboženské důvody k tomu, aby ji vzali na vědomí“. Tato myšlenka není pro římskokatolickou církev, potažmo pro křesťany, žádnou novinkou. Již v roce 2002 prohlásil papež Benedikt XVI, že degradování živých bytostí na pouhé zboží se mu jeví v rozporu s tím, co o vztahu ke zvířatům stojí v Písmu. V podobném duchu se v roce 2015 vyjádřil na Twitteru i současný papež František, který napsal, že zbytečné působení utrpení zvířatům či jejich usmrcování ,,odporuje lidské přirozenosti”.

V červnu tohoto roku bylo v Londýně otevřeno první veganské židovské centrum. Jeho účelem je podpořit stále se zvyšující zájem o veganství mezi židovskou komunitou. Před dvěma lety podepsaly desítky rabínů deklaraci, která židy nabádala k přechodu na bezmasou stravu. Například rabín Jonathan Keren-Black, spoluzakladatel australské organizace Jewish Ecological Coalition oznámil své rozhodnutí, že alespoň polovina jeho jídel bude vegetariánská a že maso bude jíst jen jednou týdně.

Do boje proti ničení životního prostředí vytáhli také američtí hinduisté. Činí tak na základě ahimsy, jednoho ze základních principů hinduismu, který vyžaduje nenásilí a slitování s živými tvory. Organizace Hindu America Foundation v odmítání konzumace masa vidí jednu z cest k ochraně klimatu.

Organizují se i křesťanští vegani. Příkladem může být nizozemská Veganská církev, která oslovuje věřící různých denominací, které chce podle vlastní prezentace na internetových stránkách inspirovat „kosmocentrickým biblickým viděním světa.“

Dalším příkladem zájmu o veganství/vegetariánství napříč náboženskými skupinami je iniciativa Living the Change, která si klade za cíl pomoci lidem z různých náboženských směrů změnit jejich stravovací návyky tak, aby více vyhovovaly životnímu prostředí. tento podzim plánují společné veganské večeře, při nichž se členové různého vyznání budou moci vzájemně seznámit se svými postoji ke klimatické změně a případně k tomu, jak by ji oni sami mohli ovlivnit

 

Podle článku „Religious Groups Are Giving Plant-Based Eating a Boost“, Forbes. Stránky Vegan Church zde. Ilustrační foto: Miloš Mrázek.

 

Související příspěvky:

„Košer maso neexistuje.“ Židé objevují veganskou stravu

Šríla Gópananda Bon přijel na svůj poslední daršan do pražské Vrindy, Šríla Paramadvaiti promluvil i o veganství

Má mít veganství ochranu jako náboženství?

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Radek
Radek
2. 12. 2019 1:11

Mnoho křesťanů kritizuje, že se z veganství dělá náboženství. Netušil jsem,že vývoj zašel až tak daleko. Věřící všech vyznání to staví před otázku, kde leží hranice soucitu. Tradice, na které bývají až chorobně fixováni, jim v tom obvykle moc nepomáhají, leckdy spíš naopak. Volání srdce se tak střetává s poslušností psané či živé autoritě. Běžně však srdce mlčí přemoženo žaludkem. Tam,kde panuje víra,že jsme koženým pytlem masa a kostí, tam jen ztuha triumfuje odříkání nad smyslovým požitkem. Jenže teprve v tomto bodu začíná skutečný duchovní život. Čisté duchovním cítěním, které se osvobozuje od diktátu žaludku, se může křížít s potřebou duchovní autority . Modleme se… Číst dále ->