Spor o ženy v hinduistickém chrámu – soud znovu kauzu otevřel

Indický nejvyšší soud v úterý oznámil, že přezkoumá své rozhodnutí, kterým zrušil nařízení, podle něhož dospělé ženy nemohly vstupovat do starobylého hinduistického chrámu Sabarimala v jižním státě Kérala. Rozhodnutí soudu podnítilo demonstrace, jejichž účastníci požadovali návrat k dávné tradici. Tradiční zákaz platil pro ženy od 10 do 50 let a měl zamezit tomu, aby chrám znesvětily ženy, které menstruují. Konzervativní skupiny při protestech bránily ženám, které na základě soudního rozhodnutí chtěly dosud zakázané místo navštívit, a peticí se domáhaly přehodnocení precedenčního rozsudku.

Nejvyšší soud nyní oznámil, že se petici bude věnovat, a určil, že ke slyšení jejího požadavku dojde 22. ledna příštího roku. Do té doby bude jeho původní rozhodnutí platit. Ženy tedy nyní mohou chrám navštěvovat.

Právník správy chrámu Sai Deepak vyjádřil uspokojení nad tím, že se konzervativcům podařilo soud přimět k tomu, že se bude případem dále zabývat. Nepovažuje to ale ještě za důvod k radosti z vítězství, „protože na to ještě brzy, to by bylo předčasné“.

V některých hinduistických komunitách jsou menstruující ženy považovány za nečisté, což vede k určitým omezením. V několika málo případech patří k těmto omezením i naprostý zákaz vstupu na posvátná místa.

Otázka se před volbami příštího roku stává i politickým tématem. Petice získala podporu např. konzervativní hinduistické organizace Višva Hindu Parišad, která je napojená na Indickou lidovou stranu (Bháratíja džantá, BJP) premiéra Naréndry Módího.

 

Podle zprávy agentury Reuters, zde. Náhledový obrázek Wikimedia Commons.

 

Související příspěvky:

Hindustičtí duchovní proti „znesvěcování“ řeky Gangy (zde)

„Jóga člověka nepřivádí k Bohu“: indičtí křesťané proti povinné józe na školách (zde)

Nové indické náboženství je staré 800 let (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments