Heslo „Bohu důvěřujeme“ na budovách amerických škol

V některých amerických státech budou děti v tomto školním roce při vstupu do škol vítány nápisem In God We Trust. Povinnost umístit nápis na viditelném místě byla uzákoněna na Floridě, v Tennessee a ve státě Arkansas. Republikánská poslankyně parlamentu floridského parlamentu a zároveň protestantská kazatelka Kimberly Danielsová, která v tomto státě zákon navrhla, to obhajuje tím, že slova mají být dětem na očích. Ty tak mají být vedeny k chápání „tohoto hesla, které je součástí našich národních základů“.  Používání slov „Bohu důvěřujeme“ má své kořeny v době občanské války, v roce 1864 začala být ražena na mince. V době studené války bylo heslo v rámci vymezení se proti ateistickému SSSR přijato jako oficiální heslo USA a tištěno i na bankovky. Motto je součástí toho, čemu sociologové říkají americké občanské náboženství.

V Tennessee zákon navrhla Susan Lynnová. „Naše státní heslo je na našich penězích, na našich registračních značkách, je součástí naší národní hymny. Naše státní heslo a zakládající dokumenty jsou uhelným kamenem svobody, a měli bychom tedy o těchto věcech učit naše děti, “ říká republikánská politička.

S nápisem se budou setkávat i žáci a studenti v Alabamě, zde však nejde o povinnost. V únoru schválený zákon pouze umožňuje heslo na veřejných místech vystavovat. Organizace bojující za oddělení církve a státu se však nechaly slyšet, že tuto praxi napadnou. „Právě zažíváme tsunami křesťanských národních zákonů,“ říká Annie Laurie Gaylordová, z organizace Freedom from Religion Foundation. „Jsme svědky neustálého tlaku na směřování k teokracii.“

 

Podle zprávy The Associated Press, zde, s přihlédnutí k dalším zdrojům (např. zde, zde a zde). Náhledový obrázek cedule na budově Kapitolu: Wikimedia Commons.

 

Související příspěvky:

Průzkum: Naprostá většina Američanů věří v Boha – ale co to znamená? (zde)

Billy Graham a americké občanské náboženství (zde)

Ministerstvo spravedlnosti USA vyjadřuje obavy o stav náboženské svobody v zemi (zde)

Studie: Křesťanská identita Evropy a migrace (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments