Domácí zprávy

Modlitba na Václavském náměstí: Evangelikálové v Česku mají týden modliteb

Modlitba na Václavském náměstí: Evangelikálové v Česku mají týden modliteb

Hlouček evangelikálních křesťanů se dnes (10. ledna 2018) ráno od 7. hodiny modlil před novou budovou Národního muzea v Praze. Tato setkání se konají každý všední den už 13 let a jsou výrazem zájmu těchto křesťanů o prospěch (požehnání) jejich města. V současné době je pořádají Pavel Trefný, kazatel Církve bratrské, největší české evangelikální církve, a Brian Sedgwick, britský misionář působící v evangelikální neziskové organizaci Biblická jednota (Scripture Union).

Dnešní setkání se konalo také v rámci právě probíhajícího Aliančního týdne modliteb, při němž se společně modlí členové protestantských, především evangelikálních církví. Počátek tradice modlitebních týdnů je v roce 1846, kdy byla v Londýně založena Evangelikální aliance, předchůdkyně dnešní Světové evangelikální aliance (WEA). Alianční týdny modliteb pořádá Evropská evangelikální aliance (EEA), letos od 14. do 21. ledna a s tématem „Poutníci a cizinci“.

 Česká evangelikální aliance (ČEA) zvolila vlastní termín, který více odpovídá tradici těchto modlitebních týdnů: od 7. do 14. ledna. Možná s ohledem na různé postoje, které mají čeští evangelikálové k otázkám migrace, zvolila ČEA i odlišný program (viz průvodní brožura), a to zaměřený na obnovu církví. Úvahy, které motivují k modlitbám, jsou připraveny na základě tzv. dopisů sborům, tedy textů z prvních tří kapitol knihy Zjevení (je poslední knihou kánonu Nového zákona). V Praze se kromě zmíněných ranních modliteb na veřejném místě koná dalších pět modlitebních setkání ve večerních hodinách v různých modlitebnách.

Na Alianční týden modliteb v Česku navazuje Týden modliteb za jednotu křesťanů (koná se od 14. do 21. ledna). Tato akce má ještě širší křesťanské zázemí: pořádá ji společně Ekumenická rada církví a Česká biskupská konference. Program “Modlitby za jednotu křesťanů v roce 2018” připravila Papežská rada pro jednotu křesťanů a Komise pro víru a řád Světové rady církví.

 

O modlitbách (nejen) evangelikálů ve Spojených státech jsme psali zde.