Sté výročí vnáší Světlo do zednářských lóží

Veliká Lóže České republiky (VLČR) ve spolupráci s Novoměstskou radnicí v Praze uspořádala u příležitosti stoletého výročí ustanovení Národní Veliké Lóže Československé výstavu s názvem „Zednáři: Svobodné zednářství očima zednářů“. Výstavní prostory radnice tak veřejnosti nabízí mimořádnou příležitost nahlédnout za oponu zednářských lóží a dílen a seznámit se s historií i současnou činností dnešních zednářů. V celkem sedmi výstavních sálech je návštěvníkům představeno dvacet osm zednářských lóží, které měly své sídlo na různých místech území současného Česka.

Na informačních panelech, které tvoří většinu výstavy, jsou uvedeny všechny zveřejnitelné informace o jednotlivých lóžích a medailonky významných členů každé z nich, a to vždy v českém a anglickém jazyce. Návštěvníci se mohou dočíst o vzniku a ustanovení lóží, jejich zakládajících postavách a způsobech iniciačního rituálu, povaze jejich činnosti, ale také o politických okolnostech spjatých s fungováním lóží a jejich uspáváním kvůli druhé světové válce a totalitnímu režimu. Jeden ze sálů je věnován přímo zednářským ritům, jejich původu a jednotlivým stupňům zasvěcení. Pozornost je věnována i slovenským lóžím, které byly před ustanovením Veliké Lóže Slovenska v roce 2009 součástí VLČR.

Nechybí ani ukázky výtvarného umění se zednářskou tematikou: kresby výtvarníka a básník Jiřího Slívy, které byly vytvořeny speciálně pro účely výstavy, přetisky emblémů a množství dobových fotografií. Dominantou celé výstavy je rekonstruovaná instalace Posledního díla od Alfonse Muchy, která byla zničena při okupaci. Součástí expozice jsou také autentické zednářské symboly, lóžové klenoty a pečetě, iniciační meče, rituální zástěry, nádobí a další rituální předměty. V podzemním sále je možné zakusit „komůrku rozjímání“ a nahlédnout do repliky zednářské dílny s veškerým vybavením a všemi zásadními symboly včetně původní vitráže Měsíc, Delta, Slunce zhotovené výtvarníkem Petrem Moidlem.

Výstava bude otevřena do 26. listopadu 2023. Bližší informace na webových stránkách Novoměstské radnice zde.

Psali jsme v Dingiru:

téma: Svobodné zednářstvíDingir 6 (1), 2003, plný text čísla: zde.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments