Nová stúpa v Česku a služba „Stúpa Lokátor“

Již několikrát jsme se v Náboženském infoservisu zabývali stúpami či čhörteny – buddhistickými stavbami, které v sobě ukrývají sakrální předměty a začaly se stávat součástí veřejného prostoru také u nás. Více o nich a jejich funkci psal Zdeněk Vojtíšek zde. Před pěti lety, kdy jeho článek vznikl, byly v Česku stúpy pouze dvě. V červnu letošního roku (13. června 2023) byla slavnostně zasvěcena již nejméně šestá česká stúpa.

Inauguraci či iniciaci, jak tomuto aktu říkají samotní buddhisté, provedla Khandro Rinpočhe, jedna z mála ženských tibetských lamů, jež v současnosti působí na Západě. Více o ní uvádí například zde Wikipedie. Do stúpy byly uloženy ostatky Tsori Dečhen Rinpočheho, úlomek kosti buddhistického mistra Dzongsar Khyentse Chökyi Lodrö a vzácná černá pilulka 16. karmapy. Tato šest metrů vysoká stúpa se nachází na nádvoří přímo u vstupu do areálu buddhistického centra Čökuling v Mokrovratech u Dobříše.

Informace, byť zatím neúplné, o poloze stúp v Česku a okolních zemích poskytuje česká internetová služba „Stúpa Lokátor“. Je součástí zájmové činnosti dvou mladých mužů, kteří se představují jako Róbert a Luboš. Při svých cestách po Asii je oslovily právě stúpy. V internetové prezentaci svých projektů popisují zaujetí těmito stavbami, které je vedlo až k tomu, že se je rozhodli vlastnoručně vyrábět a stavět i u nás. Mapa lokátoru v současnosti ukazuje v Česku čtyři stúpy osvícení (Mokrovraty u Dobříše, Těnovice u Plzně, Brloh u Českých Budějovic a Velký Šenov) a zenovou stúpu společenství Kwan Um ve Vrážném. Do roka by měly podle všeho v Česku přibýt další dvě stúpy.

Naopak v mapě chybí liberecká stúpa společenství Rabten Čhödarling. Jeden z tvůrců stránek Luboš Plch tento fakt okomentoval v krátkém rozhovoru v prostřednictvím Facebooku: „Ano, bohužel chybí. Původně jsme ji tam měli, ale způsobilo to velkou nevoli v tibetské komunitě. Po konzultacích s našimi učiteli jsme se nakonec rozhodli libereckou stúpu v lokátoru skrýt, stejně jako další dvě stúpy Rabten, co jsou v Rakousku a ve Švýcarsku. Je to už několik let a velmi nás to tenkrát mrzelo. Zkusíme ale najít nějaké řešení, jak se k tomu postavit. Nicméně, v lokátoru nemáme strašně moc stúp. Jednak proto, že pracujeme na nových webových stránkách a úplně novém lokátoru stúp, a jednak proto, že moc nestíháme. Jakmile ale dokončíme nový lokátor, což by mělo být tak do roka, bude už přidávání dalších stúp velmi rychlé.“[1]

Poznámky:

[1] Redakčně neupraveno.

Všechny fotografie Luboš Plch, www.stupy.cz

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 4/2004: Tibetský buddhismus (plný text čísla zde).

Téma: Tibet v české společnosti, Dingir 23 (3), 2020.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments