Tresty pro šamany: aktualizace

Jak informovala mnohá česká média, ve středu 19. října 2022 vynesl Vrchní soud v Olomouci rozsudek v trestním případu Jarosława Arkadiusze Kordyse a Karoliny Kordysové. Podstatou případu je to, že Jarosław Kordys v roli šamana Metsa Yoi umožňoval zájemcům rituální požití psychotropní látky ayhuascy, která obsahovala DMT, tedy látku, která je na seznamu zakázaných látek. Karolina Kordysová mu při rituálech asistovala. O případu jsme psali zde.

Navzdory vlně protestů ze strany veřejnosti i odborné veřejnosti nezvrátil Vrchní soud v Olomouci rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě z 28. ledna 2022, pouze ho upravil: Jarosławu Kordysovi snížil trest z 8,5 roku odnětí svobody na 8 let, Karolině Kordysové naopak zvýšil trest z 5,5 roku na 8 let. Rozsudek je pravomocný.

Související článek:

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Petr Šimůnek
Petr Šimůnek
21. 10. 2022 8:26

“Navzdory vlně protestů ze strany veřejnosti i odborné veřejnosti nezvrátil Vrchní soud v Olomouci rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě …” Bohudík. Nechtěl bych žít v zemi, kde by zákon platil jen pro toho, koho se nezastane veřejnost.

Jitka Schlichtsová
Jitka Schlichtsová
Admin
Reply to  Petr Šimůnek
21. 10. 2022 13:55

Nemyslím, že by autor zprávy měl na mysli to, že by protesty veřejnosti měly měnit platnost zákonů nebo že by soudci měli soudit podle toho, co si myslí veřejnost. Z mého pohledu jde v případě protestů o to, že trest je nepřiměřeně tvrdý a exemplární a neodráží podstatu počínání manželů Kordysových, jejich motivy a dopady jejich chování, prostě to, že se v tomto konkrétním případě nejedná o činnost organizované skupiny distribuující drogy za účelem obohacení, ale byli tak souzeni.