Kazatel džinismu na Západě Čitrabhanu by oslavil sté narozeniny

Džinisté, zejména ti žijící ve Spojených státech amerických, ale i jejich souvěrci v Indii, si dnes připomínají sté výročí narození popularizátora své tradice v západním světě známého pod jménem Čitrabhanu. Narodil se 26. července 1922 ve městě Takhatgarh v indickém státě Radžastán jako Rúp-Radžendra Šáh. V mládí se v Bangalore věnoval studiu psychologie, později se však rozhodl jít náboženskou cestou. V únoru roku 1942 se stal švétambarským mnichem (linie „bíle oděných“) a přijal jméno Čandraprabha Sagar.

Mladý Gurudév Čitrabhanu. Foto: Chitrabhanuji.org.

Do roku 1970 se věnoval kazatelským a vzdělávacím aktivitám napříč Indií, založil řadu vzdělávacích, charitativních a jinak sociálně aktivních institucí, např. Společnost Božské moudrosti v Bombaji (Divine Knowledge Society of Bombay). Jeho aktivity měly ale záhy překročit hranice Indie. Obdržel několik pozvání, aby džinismus reprezentoval také v zahraničí. První z těchto událostí se měla konat roku 1970 v Ženevě. S náboženskými a etickými principy džinismu měl seznámit účastníky druhého ročníku mezináboženského kongresu Spiritual Summit.

Jako džinistický mnich měl ale podle tradice zakázáno využívat k dopravě jakýkoli jiný způsob než pěší chůzi (během 29 let nachodil po Indii podle některých zdrojů na 50 tisíc kilometrů) a cestovat do zámoří, což mu účast na kongresu znemožňovalo. Čitrabhanu se proto vzdal svého mnišského závazku a vydal se na cesty.

Zúčastnil se nejen ženevského summitu, ale také řady dalších mezináboženských akcí napříč světem a byl zván na přední světové univerzity (Harvard, Yale, Princeton a další), aby přednášel o džinismu a jeho zásadách, propagoval principy nenásilí a veganské stravy. Navštěvoval také komunity džinistů v Evropě, Africe i Americe. Mnozí džinisté byli už několikátou generací žijící v zahraničí, a tak vítali možnost skrze Čitrabhanua obnovovat, rozšiřovat a prohlubovat znalosti své náboženské tradice. Z Čitrabhanuovy iniciativy, stejně jako dříve v Indii, začaly vznikat i v zámoří džinistické vzdělávací a charitativní instituce.

Čitrabhanu s manželkou Pramodarou. Foto: Chitrabhanuji.org.

Ačkoli trávil hodně času na cestách, za svůj nový domov si zvolil New York. Zde založil Mezinárodní centrum džinistické meditace (Jain Meditation International Center), z nějž se po instalaci sochy posledního z džinistických tírthankarů Mahavíry stal první džinistický chrám ve Spojených státech. Původně byli Čitrabhanuovými žáky především západní zájemci o alternativní životní styl a duchovní cesty, ale postupem času jej začali vyhledávat i zástupci tamních džinistických komunit. Čitrabhanuovy aktivity čím dál více směřovaly k aktivizaci a propojování džinistických společenství a postupem času z nich vznikla střechová organizace Federace džinistických společenství v Severní Americe JAINA (JAINA: Federation of Jain Associations in North America). Sdružuje na sedmdesát džinistických organizací a spolků ve Spojených státech a Kanadě, pořádá vzdělávací a charitativní akce, případně je finančně podporuje. Jednou z takových aktivit je i Mezinárodní škola džinistických studií (International School for Jain Studies), která každoročně pořádá několik běhů mezinárodního vzdělávacího kurzu pro studenty, pedagogy a akademiky, během nichž mohou v Indii navštívit posvátná místa džinismu a vyslechnout přednášky z řad indických i západních odborníků na džinistickou tradici a její jednotlivé aspekty.

Čitrabhanu naplnil i svůj rodinný život. V roce 1971 uzavřel sňatek s Pramodou, s níž má dva syny. Zemřel 19. dubna 2019 ve svém indickém sídle v Bombaji ve věku nedožitých 97 let.

Zdroje: News India Times, GurudevChitrabhanuji.org, Jaina.org.

Náhledový obrázek: GurudevChitrabhanuji.org.

Související příspěvky:

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments