Snatam Kaur vystoupila v Praze

V neděli 5. června 2022 se konal v Praze koncert americké zpěvačky Snatam Kaur (*1972). Kaur, nominovaná na cenu Grammy, se do české metropole vrátila již potřetí v rámci svého turné „Into the Light World Tour 2022“ (Světové turné „Do Světla“ 2022).

Snatam Kaur od dětství praktikuje sikhismus. K sikhismu ji vedli již její rodiče, Američané z Kalifornie, kteří i se svou dcerou často cestovali do Indie. Snatam jako malá zpívala kírtany (oslavné náboženské písně) v sikhských chrámech v Indii. Příslušnost k sikhismu dosvědčuje i její jméno. Stejně jako všechny sikhské ženy, nosí jméno „Kaur“, které v pandžábštině znamená „Princezna“. Podobně mají sikhští muži vždy ve svém jménu „Singh“, což znamená „Lev“.

Ve svých písních Snatam tematizuje především oddanost Bohu, lásku, pokoru a službu světu. Dělá také vlastní hudební verze starých indických manter. Její hudba je výrazně ovlivněna sikhským pohledem na svět, ale neomezuje se na něj ani nejde o jednostrannou propagaci sikhismu jako takového.

Kromě zpěvu duchovních písní se Snatam Kaur věnuje také dobročinnosti a práci pro mír. Podílela se například na pomoci obětem zemětřesení v Nepálu nebo na pomoci syrským uprchlíkům v Řecku. Je členkou správní rady sikhské dobročinné organizace Sat Nam Foundation. Zajímavostí je, že Snatam Kaur je vnučkou Stanleyho Bibera (1923–2006), amerického chirurga, který se proslavil jako průkopník operací transgender osob.

Zdroje: Wikipedia: Snatam Kaur, Wikipedia: Stanley Biber, pozvánka na pražský koncert.

Náhledový obrázek: Snatam Kaur ze zdroje zde.

Související články:

Sikhismus a zlatý chrám na jezeře nektaru: Ukázková tvář nepředstírané tolerance a skutečného mezináboženského dialogu

Narozeniny Guru Nánaka

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments