Křesťanské konopí

Craig Gross, americký protestantský pastor z kalifornské Pasadeny, byl vychován v názoru, že konopí je droga a jako takové je špatné a dílem ďábla. Craig se nedotkl konopí až do svých 36 let. Tehdy se potýkal se smrtí svého otce a zdravotními obtížemi. Zkušenost s kouřením konopí mu překvapivě pomohla nejen ke zlepšení zdravotních obtíží a vyrovnání se s emocionální tíží po smrti otce. Pomohla mu i v prohloubení modlitby a jeho vztahu s Bohem celkově: „Je jako učitel“, říká o psychotropní bylině americký pastor. „Uvědomil jsem si, že potřebuji zpomalit. A když trochu zpomalíte, začnete si víc věcí všímat.“

Logo firmy Christian Cannabis. Zdroj: Cision PR Newswire.

Založil firmu Christian Cannabis (Křesťanské konopí), která se zaměřuje na distribuci konopí křesťanským věřícím. Pastor se zaměřuje na konopí s nižším obsahem THC, jehož psychoaktivní účinky nejsou příliš silné. Cílem není vstoupit do změněného stavu vědomí, ale spíše zklidnění mysli a zvýšení soustředění, za účelem rozvoje modlitby a kontemplace. Podle Craiga Grosse může prohloubit vztah věřících s Bohem. Podle něj není konopí pouze „rekreační“ a „léčebné“, ale především „spirituální“.

Spirituální užívání konopí má v různých částech světa tradici sahající tisíce let do historie. Bylo a dodnes je užíváno některými šivaistickými poustevníky (sádhu) v Indii. Staří Egypťané, Asyřané a Izraelci používali konopí jako vykuřovadlo ve svých chrámech; v tomto případě ale neexistuje shoda ohledně jeho případných psychoaktivních účinků. Kouření konopí je spjato i s některými skupinami súfiů (islámských mystiků), zejména v oblasti Maghrebu. Je také jednou z hlavních svátostí náboženství rastafariánů, které vzniklo ve 30. letech na Jamajce a v druhé polovině 20. století se začalo šířit do světa.

Hnutí Craiga Grosse ovšem není ojedinělé. Už před ním, v roce 2006, existovala v Los Angeles církev s názvem Chrám 420. Církev prodávala konopí svým stoupencům za účelem prohloubení komunikace s Bohem. (Číslo 420 je symbol amerických příznivců konopí, odkazuje k času 4:20 odpoledne, kdy končí školní výuka, a je tudíž čas na kouření byliny.) Církev však byla krátce po zahájení svého provozu zakázána.

Craigovým cílem ale není založení vlastní církve nebo náboženského proudu, nýbrž začlenění užívání konopí do hlavního proudu křesťanství. V tom lze spatřovat určitou originalitu jeho počinu, neboť většina skupin v rámci monoteistických náboženství, které se věnují užívání konopí, fungují spíše na periferii a tíhnou k heterodoxii a synkretismu (rastafariánství, brazilské synkretické církve, netradiční súfijské skupiny, ad.)

Podle Religion News Service.

Náhledová fotografie: Pastor Craig Gross. Zdroj: Dope Magazine.

Psali jsme v Dingiru:

Barbora Hlaváčová: Náboženství Santo Daime: Stručná historie synkretického hnutí, Dingir 22 (4), 2019, s. 113–114.

Téma: Psychedelická spiritualita, Dingir 23 (4), 2020.

Související články:

O církvi Santo Daime s Igorem Chaunem

Seminář o církvi Santo Daime

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments