Výstava „Stoletím unitářů“

Od 12. dubna do 30. dubna probíhá v prostorách pražské Unitarie v Anenské ulici výstava s názvem „Stoletím unitářů“. Výstava úzce souvisí se stoletým výročím unitářství v českých zemích (o němž jsme psali zde). Slavnostní otevření výstavy bylo zároveň zahájením oslav sto let organizovaného unitářského náboženství u nás. Oslavy probíhaly od 7. do 10. dubna a byly završeny Květinovou slavností a vysázením sta květin na Slovanském ostrově v Praze.

Tvůrčí život, současný unitářský časopis.

Výstava nabízí návštěvníkům fotografie, texty a předměty pocházející z archivu Náboženské společnosti českých unitářů (NSČU). Mapuje různé etapy unitářské historie, počínaje založením Společnosti Svobodného bratrství Norbertem Fabianem Čapkem v dubnu 1922 a konče současnými projekty NSČU, jako je vzdělávací instituce Unitářská akademie nebo celostátní unitářské periodikum Tvůrčí život. Výstava je rozdělena do pěti tematických sekcí: „Čím jsme byli a čím jsme“, „Osobnosti“, „Zázemí“, „Programy a aktivity“ a „Vzdělávání společenství a jednotlivce“.

Historická pozvánka na Květinovou slavnost v Plzni.

Autoři dali najevo, že se nevyhýbají ani osobnostem a tématům, která jsou v historii českého unitářství vnímána jako problematická: návštěvník si může prohlédnout fotografie dlouholetého předsedy NSČU Dušana Kafky, který byl po Sametové revoluci odhalen jako spolupracovník Státní bezpečnosti; na jiném panelu si zase může prohlédnout návrh „unitářského žezla“, které si chtěl nechat vyrobit superintendent Vladimír Strejček, jehož kontroverzní působení uvrhlo v 90. letech NSČU do schizmatu a vedlo k několikaletým soudním sporům. Návštěvník si ale také může prohlédnout třeba menu unitářské „vegetářské“ jídelny, která byla první svého druhu v Československu, nebo pozvánky na Květinovou slavnost či různé kulturní akce, kterých se v období 20., 30. a 40. let konalo velké množství.

Hašplův sál.

Výstava je rozsahem zdánlivě nevelká – nachází se v jedné místnosti, v Hašplově sále pražské Unitarie. Nicméně archivního materiálu, vystaveného ve vitrínách a stojanech, je opravdu hojnost, a pokud má návštěvník v plánu si vše poctivě prohlédnout a pročíst, neodejde z výstavy nijak brzy. Výstava Stoletím unitářů je otevřena každý všední den kromě pondělí od 10 do 17 hodin, na adrese Anenská 5, Praha 1.

Náhledová fotografie: Výstava Stoletím unitářů se koná v pražské Unitarii v Anenské ulici. Všechny fotografie Matěj Čihák.

Související články:

Sto let českého unitářství

Výročí misionáře dvou náboženských společností

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan Štampach
18. 4. 2022 19:05

Měl jsem tu vzácnou příležitost osobně znát dvě postavy, které výstava připomíná. Dušan Kafka byl podle zjištění že začátku devadesátých let v kontaktu s StB, jako ostatně významní představitelé všech tehdy povolených náboženských společností. Na druhou stranu mohu dosvědčit, źe v sedmdesátých a osmdesátých letech umožňoval veřejné přednášky lidem, kteří jinde nesměli, například Zdeňku Neubauerovi nebo Eduardu Tomášovi. Unitaria tehdy vydala překlad Cherubskeho poutníka Angela Silesia od Miroslava Matouše, který měl potíže s režimem. Znal jsem i Vladimíra Strejčka. Za něj byla pro veřejná shromáždění otevřena část budovy ze strany Anenské ulice, obřady za něj byly pestřejší a bohatší, rozvíjel kontakty unitářů s USA. Jeho… Číst dále ->