Výročí misionáře dvou náboženských společností
Norbert Fabián Čapek.

Norbert Fabián Čapek (3. června 1870 v Radomyšli – 30. října 1942 v Dachau) byl výraznou postavou české společnosti přelomu 19. a 20. století. Díky vysokému nasazení reprezentoval několik tehdejších tendencí: tíhl k náboženské alternativě vůči většinovému katolictví, snad až příliš těsně spjatému s habsburskou dynastií, hořel pro pokrok a s velkým optimismem se upínal k budoucnosti, pokrok spatřoval především ve vyřešení naléhavých sociálních problémů a pro tento pokrok pracoval osvětovou činností, v níž dokázal zkombinovat nejrůznější ideje a populární podoby vědy (psychologie a sociologie) a ještě přidat umělecká vyjádření.

Kaligrafie Američanky Susane Loyové, inspirovaná Květinovou slavností. Kaligrafii je možné zvětšit.

Čapek byl člověkem dvou životních etap: v mládí konvertoval ve vídeňském sboru baptistů a brzy se stal baptistickým kazatelem a misionářem. Zásluhu měl především na založení a růstu baptistického sboru v Brně, kde působil mezi lety 1898 a 1913 a odkud řídil misii na Moravě a Slovensku. Ve válečných letech byl kazatelem ve Spojených státech, ale s baptismem se postupně rozcházel. Do Československa přijel roku 1921 s novou energií už jako misionář unitářství. Do šíření jeho myšlenek se pustil opět s mimořádným nasazením. Své úsilí dovedl až k založení Náboženské společnosti československých unitářů roku 1930. Unitáře po celém světě obohatil novým liturgickým prvkem – Květinovou slavností, slavenou obvykle na konci jara – a české unitáře stejně jako předtím baptisty písněmi, články a naučnými pojednáními.

Oslavu 150. výročí Čapkova narození spojila Náboženská společnost českých unitářů s otevřením rekonstruovaných sálů své pražské budovy. V týdnu od 8. do 14. června se konají tři přednáškové a diskusní večery on-line. V pondělí hovořila Ruth J. Weiniger o společenské a náboženské situaci Čapkovy doby a rozhovor moderovala Kristýna Ledererová Kolajová. Tento večer bylo také zpřístupněno video s hezky popsanou historií Čapkova působení v Brně (zde). Slavnostní týden zakončí nedělní Květinová slavnost v pražské obci v nově otevřených sálech. Týdenní program je podrobněji zde.

Více: Luděk Pivoňka, Život a víra N. F. Čapka, Plzeň: Obec unitářů 2007.

Náhledová fotografie: Čapek jako baptistický kazatel v Brně. Všechny fotografie k tomuto článku: prezentační materiály českých unitářů. 

Související příspěvky:

Přehledně o průkopnicích duchovní služby: zde.

Unitářská akademie se stává mezinárodním vzdělávacím projektem: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments