Společný hlas o pandemii

Neformální iniciativa příslušníků abrahámovských náboženství Společný hlas a zvláštní zmocněnec pro holocaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání Ministerstva zahraničních věcí uspořádali setkání náboženských představitelů k připomínce obětí pandemie, výzvě k jednotě a společnému přání do nadcházejícího roku. Setkání se uskutečnilo 31. prosince 2021 v Trauttmansdorffském paláci na Hradčanech. Přítomni drželi minutu ticha za více než 36 tisíc zemřelých s covidem-19, v krátkých proslovech se vyslovili pro překonávání názorových rozdělení společnosti a většina z nich také vyzvala k podpoře protipandemických opatření včetně očkování.

Rabín Karol Sidon při proslovu. Fotografii Roberta Řeháka je možné zvětšit.

Po přivítání zvláštního zmocněnce Ministerstva zahraničních věcí Roberta Řeháka vystoupili profesor Tomáš Halík, vrchní zemský rabín Karol Sidon, biskup Václav Malý, patriarcha Československé církve husitské Tomáš Butta, farář pro menšiny Českobratrské církve evangelické Mikuláš Vymětal, šejch Milan Váhala, muslimský učitel Kristián Dembický, rabín progresivní židovské komunity David Maxa, tajemník Ekumenické rady církví Petr Jan Vinš, oddaný Krišny Vidjáváčaspati dás, zenový buddhista Jakub Koldovský, zakladatelka židovské reformní komunity Sylvie Wittmannová, molekulární bioložka Scarlett Vasiluková Rešlová, učitel judaismu Aleš Weiss, Petr Samojský z Náboženské společnosti českých unitářů a další.

Při podpisu prohlášení. Fotografii Roberta Řeháka je možné zvětšit.

„Věřící ze všech náboženství i nevěřící by měli být v užším vzájemném semknutí, společně bojovat proti projevům stávající krize, hledat naději pro sebe i ostatní, překonávat rozdělování společnosti, aktivně vystupovat na podporu opatření pro ochranu života včetně očkování a dlouhodobě posilovat duchovní i fyzickou odolnost vůči této i dalším hrozbám,“ uvedl zvláštní zmocněnec pro holocaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání Robert Řehák. Violoncellistka Dominika Weiss Hošková v rámci programu zahrála několik skladeb včetně tradiční melodie pro Kadiš, kterou použili Maurice Ravel a Cvi Avni. Účastníci přijali následující prohlášení:

„My, níže podepsaní, ve vzpomínce na všechny zesnulé v době pandemie, tímto vyzýváme věřící ze všech náboženství i ty, kteří se k žádnému náboženství nehlásí, k jednotě, aby se nenechali ničím a nikým rozdělit, ale vedli rozhovor, navzájem se podporovali a dodržovali protiepidemická opatření chránící život včetně očkování. Všem přejeme hodně síly a požehnání do celého nadcházejícího roku 2022.“

Setkání sledovala Česká televize a zveřejnila článek Zástupci světových náboženství v České republice vyzvali lidi k očkování.

Náhledová fotografie z kaple Trauttmansdorffského paláce: Zdeněk Vojtíšek.

Související články:

Společný hlas nejen proti eutanázii

Mezináboženský dialog online

Jak čeští muslimové vnímají události ve Francii

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments