Náboženství na cestách: vatikánská muzea jsou opět přístupná

Autorem dalšího letošního letního článku je spolupracovník Náboženského infoservisu Ondřej Havelka. Více o sérii „Náboženství na cestách“, článcích a odměně pro autory zde. 

Na téměř prázdném náměstí sv. Petra. Fotografii je možné zvětšit.

Po delší pauze způsobené pandemií covidu se návštěvníkům opět otevřela vatikánská muzea; vedle obecně známých exponátů si návštěvník může prohlédnout jedny z nejstarších dochovaných tabulek s náboženskými klínopisnými texty z oblasti Mezopotámie, vodunské africké masky a mnoho dalšího z rozličných náboženství. Zážitek je významně násoben faktem, že v muzeích budete v těchto dnech téměř sami. Obvyklá denní návštěvnost vatikánských muzeí dosahuje závratného čísla 20 tisíc návštěvníků denně, dnes potkáte na úctyhodné ploše vatikánských síní jen několik dalších návštěvníků a může se vám snadno stát – tak jako mně minulý týden –, že v Sixtinské kapli budete sami. Katolíci také ocení zcela prázdné mše v bazilice sv. Petra. Pátrám v paměti, zda jsem někdy jindy než minulou sobotu zažil situaci, kdy šest kněží sloužilo mši pouze pro mě, a to ještě v tak krásném prostředí, jaké bazilika skýtá.

Expozice klínopisných tabulek je vskutku unikátní a v krásných prostorech nabízí průhled náboženskou historií velmi hluboko, až na samý počátek kulturních dějin lidstva. V přízemí vatikánských muzeí se nachází rozsáhlá expozice afrických náboženských masek a rituálních předmětů, které by mohly na půdě papežského sídla překvapit. Je toho ale mnohem více a zanedbatelnou výhodou není ani skutečnost, že nejen ve Vatikánu, ale v celém Římě jsou v těchto dnech lidé velmi vstřícní, váží si prvních zákazníků po dlouhé pauze a atmosféra obnovení běžného života se propisuje do jejich skvělé nálady. Jako milovník kávy musím také vyzdvihnout vynikající italské espreso, které ve vatikánských muzeích dostanete sice do kelímku, zato však s vatikánským znakem a kromě toho, že je vynikající, můžete si s ním vyjít ven do prázdných vatikánských zahrad. Vatikánská muzea nabízí v náboženské oblasti mnohem více než jen přehlídku katolické historie, na své si přijdou milovníci původních náboženství z celého světa. Otevření se opět dočkala i významná archeologická lokalita Ostia Antica.

Všechny fotografie: Ondřej Havelka.

Související články:

Prázdninová fotografie: stúpa v Salzburgu

Prázdninová fotografie: Svaté moře

Prázdninová fotografie: hřbitov Hnutí Grálu

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments