Vesak v Bílém domě

Vesak, svátek narození, probuzení a konečného vyvanutí Siddhárty Gótamy, zvaného Buddha, považují za největší svátek roku všichni buddhisté, ale v různých tradicích se slaví v různých datech. V Bílém domě, sídle prezidenta Spojených států, se slavil v úterý 25. května. A bylo to poprvé, kdy se v Bílém domě tento svátek slavil.

Následující den vydal prezident Joe Biden krátké prohlášení. Pozdravil v něm buddhisty ve Spojených státech a ve světě a připomněl, že buddhistické poselství soucitu, pokory a nesobectví je dva a půl tisíce let staré a vydrželo dodnes. Ocenil také to, že američtí buddhisté obohacují svou zemi a její místní společenství.

Tarthang Tulku rinpočhe rozsvěcí svíci. Foto: Cameron Smith. Fotografii je možné zvětšit.

Oslavy Vesaku v Bílém domě se kromě jiných účastnili mniši jako zástupci tří velkých buddhistických tradic: théravády (ctihodný Uparatana), mahájány (ctihodný Marvin Harada) a vadžrajány (Tarthang Tulku rinpočhe). Obřad organizovala Wangmo Dixeyová, dcera posledně jmenovaného a prezidentka Mezinárodní buddhistické společnosti Ameriky. Tarthang Tulku rinpočhe (*1935) je přitom znám i u nás; česky vyšlo už osm jeho knih, kromě jiného pozoruhodná kniha Starověký Tibet (Praha: Vyšehrad 2006), přeložená Josefem Kolmašem. Oficiálním hostem obřadu byl také Douglas Emhoff, „druhý gentleman“ Spojených států z titulu manžela viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Současné politické vedení Spojených států, etnicky a nábožensky nebývale pestré (například Douglas Emhoff je praktikujícím Židem), tak dalo najevo, že fakt náboženské plurality bere vážně. Buddhistů je ovšem asi jen 1 % Američanů, ale i tak se jedná o třetí nebo čtvrté největší americké náboženské společenství (po křesťanech a Židech, a je přibližně stejně velké jako společenství muslimů).

V posledních desetiletích převýšil počet amerických konvertitů k buddhismu počet těch buddhistů, kteří byli v této tradici vychováni (obvykle mimo Spojené státy). Podle Pewova výzkumného centra je těchto (obvykle bělošských) konvertitů už asi 67 % mezi všemi americkými buddhisty.

Jenom pro srovnání: v Česku se při posledním sčítání lidu, jehož výsledky již byly zveřejněny, tedy roku 2011, přihlásilo k buddhismu více než 6 tisíc lidí, což je asi půl promile obyvatelstva. Tedy v poměru k počtu obyvatelstva asi dvacetkrát méně než v USA.

Náhledová fotografie Douglase Emhoffa a Wangmo Dixeyové: Cameron Smith, oficiální fotografie Bílého domu.

Psali jsme v Dingiru:

téma: Buddhismus v české společnosti, Dingir 15 (1), 2012, celé číslo je zde.

Související články:

Vésak – Buddhův den

Saga Dawa: Tibeťané slavili Buddhovy narozeniny

Vláda Spojených států bude velmi pestrá také z hlediska náboženství

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments