Severní Karolína se chystá umožnit nošení zbraní do modliteben ve školních areálech

Jedním z klíčových témat americké politiky je bezpochyby otázka práva nosit zbraň. Dotýká se také oblasti náboženského života. V americkém státě Severní Karolína prochází již podruhé legislativním procesem návrh zákona, který by umožnil nošení skryté zbraně také návštěvníkům modliteben, které se nacházejí ve školních areálech. Povolení by se týkalo pouze doby mimo probíhající vyučování. Na jedné straně by se jednalo o zrovnoprávnění těchto modliteben s běžnými samostatnými místy bohoslužeb, kam se dle zákona běžně nosit zbraně smí. Na straně druhé ale návrh zákona nechává konečné rozhodnutí na samotných církvích. Ty by mohly vstup se zbraní zakázat samy prostým vyvěšením informační cedule. Návrh zákona rovněž obsahuje samostatné ustanovení, jež na takových místech plošně umožňuje nošení skryté zbraně příslušníkům pořádkových sil ve výkonu služby.

Zastánci návrhu zákona argumentují tím, že si i návštěvníci modliteben nacházejících se ve školních areálech zaslouží mít stejnou možnost obrany jako kdekoli jinde. Kritici naopak uvádějí, že snadnější přístup ke zbraním ve skutečnosti nepomáhá předcházet násilí, a navrhují, aby v takových sborech raději zajišťovali bezpečnost například najatí policisté mimo službu.

Poprvé návrh zákona prošel oběma komorami severokarolínského Parlamentu už v roce 2020, ale nakonec ho vetoval demokratický guvernér Roy Cooper. Zákonodárci ho nedokázali přehlasovat, a tak je zákon projednáván znovu. Tentokrát ho poslanci schválili v poměru 70:38, nyní putuje do Senátu a je velmi pravděpodobné, že i zde bude zákon opět přijat. Podruhé již být vetován nemůže.

 

Připraveno podle Religion News Service.

Náhledový obrázek: Kalhh, Pixabay/Creative Commons.

 

Psali jsme v Dingiru:

téma Náboženství ve Spojených státech v Dingiru 9 (2), 2006.

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments