Cesta k [d]uchu – vyšel nový Dingir

Vyšel nový Dingir na téma současná hudba a náboženství.

Na to, že hudba je duchovním zážitkem sui generis, upozornila již rada autorů. Umění jako specifickou cestu pro rozvíjení náboženské citlivosti i u lidí nenáboženských doporučuje často např. Tomáš Halík. Rozhodli jsme se tedy v tomto čísle Dingiru zaměřit na různé role a pojetí hudby v blízkosti religiózních fenoménů. K našemu velkému překvapení se sešla dlouhá řada příspěvků, které se s tímto tématem vyrovnávají často nečekaným způsobem. Obsah a některé příspěvky si můžete přečíst online již nyní na webových stránkách Dingiru. Jako doplněk tohoto čísla vznikl youtube kanál Dingiru (zde). V současnosti zde naleznete playlisty, které doprovázejí jednotlivé články (odkazy jsou v textu níže) a jeden souhrnný playlist, kam jsme navíc zařadili i tvorbu dalších skupin i jednotlivců, jimž jsme nemohli dát prostor na stránkách tištěného Dingiru (zde). Postupně budou na tomto kanálu přibývat doprovodná videa a playlisty také k dalším tématům.

Strukturální vlastnosti hudby a její vztah k našemu vnímání mapuje v prvním, úvodním příspěvku docent HAMU Slavomír Hořínka. Ukazuje, jak se člověk na rovině psychické i prostorové k hudbě vztahuje a jakými způsoby na něj hudba může účinkovat. Na podkladě těchto metodologických úvah vysvětluje, proč nepovažuje termín duchovní hudba za adekvátní. Přesto má ovšem hudba schopnost člověka pohnout až k zážitkům, které často sám vnímá jako náboženské nebo je podobně jako náboženské zkušenosti prožívá.

Pro islám není hudba primárním bohoslužebným prvkem, nebereme-li v potaz melodičnost hlasu a muezzinského zpěvu. Štěpán Kabeš ale ukazuje, že zejména v súfíjském prostředí, specificky v marocké kultuře, může mít hudba naopak velice výraznou roli, a to nejen při obřadech, dhikru či modlitbě, ale též například při uzdravování posedlých. V rámci judaismu hraje hudba a zpěv o poznání výraznější roli. Na příkladech mysticky laděných komunit východoevropského chasidismu ukazuje Ráchel Polohová (online zde) specifickou roli zpěvního typu nigun při překonávání tradičního rozdělení genderových rolí (playlist zde).

O písních jako silném nástroji křesťanské evangelizace v současné Číně ve svém článku hovoří Ľubica Obuchová. Křesťanská hymnická tvorba má v Číně bohatou historii, a i v současnosti se čínská křesťanská hudba intenzivně rozvíjí (playlist zde). Duchovní přesah hudby ovšem nemusí hrát roli pouze v konvenčním „pozvedání“ lidského ducha k vyšším rovinám bytí – naopak může do lidského ucha našeptávat i tóny o poznání temnější. Tomu se věnuje Miroslav Vrzal v pojednání o temné spiritualitě a okultistickém revivalu v black metalu (playlist zde).

Náboženské otisky v hudbě folklorní a jejich často předkřesťanský rozměr není téma neznámé, nelze se tedy divit, že moderní obdoba staré písňové tvorby vzniká i v prostředí novopohanských hnutí. O současném pohanském folku a metalu „s příchutí halušek či vepřa-knedla-zela“ pojednává Michal Puchovský a upozorňuje na jejich popularitu právě v čím dál více globalizovaném světě (playlist zde).

Syntézu punkové říznosti s buddhistickou laskavostí, kterou nabízí myanmarská kapela The Rebel Riot (playlist zde), představuje Václav Peltan z Jihočeské univerzity, který kromě jiného ukazuje, že tato zdánlivě tak protichůdná hnutí mohou také sdílet mnoho impulsů, např. do it yourself přístup či dietetické návyky straight edge a ekologická témata.

K rozhovoru o liturgické hudbě pozval Vojtěch Tutr bývalého člena populární české hudební skupiny Chinaski, kytaristu, baskytaristu a skladatele Ondřeje Škocha (online zde).

Pozorný čtenář, který se s Dingirem setkává pravidelně, si zajisté povšimne, že toto číslo je něčím neobvyklé. Chybí zde naše tradiční rubrika, které dosud skutečně od samého počátku uzavírala každé číslo: Info-servis. Spolu s ní tentokrát zmizela i rubrika Události. Není to ovšem pouze tím, že se nám k aktuálnímu tématu sešlo tolik kvalitního materiálu. Možná takto nenápadně vplývá do struktury Dingiru skutečně razantní změna. Rozhodně ale nechceme pravidelným čtenářům tyto užitečné informace upírat, postupně se ovšem začaly přesouvat do virtuálního prostoru a jak se ukázalo, tento online formát nám umožňuje vás jimi zásobit mnohem pravidelněji, a hlavně vám tak nabídnout skutečně žhavé aktuality, dokonce s možností se zapojit do diskuse. Neznamená to, že tento typ zpráv už na stránkách Dingiru nikdy neuvidíte. Chceme vás ale tímto pozvat k pravidelnému odběru našeho Náboženského infoservisu na stránkách či facebookové fanpage. Doufáme, že pro Vás tato platforma bude užitečným rozšířením tištěné verze s možností s námi sdílet své postřehy i dotazy.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments