Pražský sabat Satanovy komunity

Satanova komunita, jedno z nových společenství na české náboženské scéně, dělá mnoho pro to, aby se dostala do povědomí veřejnosti. Za jednu z cest vedoucích k tomuto cíli patrně považuje i Náboženský infoservis. Jeho redaktoři dostali žádost o přečtení čtyř dokumentů, které toto společenství ustavují, a na základě korespondence, jež na tuto žádost navázala, obdrželi pozvání na pražský regionální sabat.

Návštěvníky Necropolis vítá tato malba nad schody do sklepa. Foto: autor.

Konal se v sobotu 7. března v klubu Necropolis v Praze na Vinohradech. Styl oblékání většiny přítomných členů Satanovy komunity byl velmi blízký výzdobě klubu. Sklepní prostory jsou zdobené obrazy ďábla v podobě blízké kozlu a pentagramy, rakví nad vstupem do klubu, umělými končetinami visícími ze stropu, které mají vypadat jako useknuté, a podobnými prvky. Ideovou blízkost klubu a komunity potvrzuje i jeden z jejích členů informací, že si komunita zařizuje pro sebe jednu ze sklepních místností, které ke klubu přiléhají.

Na sabatu se sešlo asi 30 satanistů; několik jich bylo mimopražských: například z Brna přijel Vojtěch Třísko, předseda Rady regionů komunity, ze Slovenska pak zakladatel tamní Satanovy komunity, její velekněz a velekněžka. Velekněz ze Slovenska brzy po začátku programu očistil místnost hořícím svazkem bílé šalvěje. Mezi společnými písněmi a recitací básní a dalších textů od Jaromíra Nohavici, Stanislava Kostky Neumanna či Nikoly Muchové se odehrál i další obřad – přivítání Pána temna s obrazy kozla, obráceným křížem a výkřiky „Sláva Satanovi“. Obřad svého druhu vytvořilo také asi dvacet přítomných členů pražské buňky Satanovy komunity: připalovali bílé svíce (jako symbol světla) a vkládali je do svícnů. Vojtěch Třísko ovšem obřadnost relativizoval slovy: „Nic pro nás není posvátné. Budeme otáčet křížem, budeme klidně otáčet i satanem. Budeme otáčet, čím jen chceme!“ I z dalších reakcí satanistů bylo patrné, že obřady nejsou myšleny doslovně a bezvýhradně vážně.

Ano, celý sabat naznačoval, že těžiště Satanovy komunity je jinde než ve vzývání Satana a v satanistických obřadech. Jednak – což není příliš překvapivé – se ve všech možných kontextech ozývala kritika náboženství, zvláště křesťanství a jmenovitě římskokatolické církve. Pozoruhodným artefaktem, který dokládá toto negativní vymezení, ale který zároveň přináší i pozitivní a motivační myšlenky, je kalendář, který pro rok 2020 Satanova komunita vydala. Několik myšlenek z kalendáře je citováno na závěr tohoto článku. Za druhé – a to už je možná trochu překvapivější – je pro Satanovu komunitu důležitý aktivismus ve prospěch společnosti. Zvláště zmíněný Jakub Jahl několikrát zdůraznil, že smyslem komunity je „měnit svět“, „zářit jako hvězdy“, „zlepšit svět“, „být světlem“ apod. Několik desítek minut sabatu bylo také věnováno rozhodování o penězích, „které jdou na charitu“. Hlasování o tom bylo sice poněkud zmatečné a prozrazovalo nezkušenost s tímto typem jednání, ale ukázalo zájem snad všech zúčastněných se na „zlepšování světa“ skutečně podílet. Jednu možnost, jak to činit, přišla satanistům představit spoluzakladatelka neziskové organizace „Místní místním“ (více o této neziskové organizaci zde). Náboženskému infoservisu sdělila: „Satanova komunita nás požádala o prezentaci. Zajímalo je, jak by mohli být prospěšní lidem v nouzi a jak by k pomoci mohli využít sítě podniků, kterou vytváříme. Jsme sekulární organizace a apriori neodmítáme spolupráci s nikým, kdo se minimálně deklarativně nehlásí k hodnotám, které by byly v rozporu s naším posláním.“

Čtyři dokumenty, které jsou zmíněny výše a které jsou k dispozici také v prezentaci Satanovy komunity (zde), jsou připraveny pro návrh na registraci tohoto společenství jako církve a náboženské společnosti podle zákona 3/2002 Sb. Jakub Jahl ve výše zmíněné korespondenci uvedl, že komunita „tento měsíc“ oslaví svých prvních tisíc členů. Podle počtu asi dvaceti přítomných pražských satanistů se toto číslo sice zdá poněkud nadnesené, ale životaschopnost Satanově komunitě nelze upřít. Vedle už letitého společenství Prvního česko-slovenského chrámu Církve satanovy (prezentuje se zde) tak veřejně v české společnosti působí již druhé společenství satanistů. Sama komunita referuje o svém pražském regionálním sabatu zde.

Několik myšlenek z kalendáře Satanovy komunity

Satanismus neprosazuje „satanské zákony“. Satanismus plně podporuje sekularismus.

Křesťané vás obtížili hříchem. My vás od něj oprošťujeme.

Satanismus nabízí prostor osobním interpretacím. Proto jej vyhledávají kreativní jedinci.

„Satan“ znamená v překladu „protivník“, což je přesná definice naší role vůči tradičním náboženstvím.

Světlem poznání proti náboženskému tmářství.

Šiř nauku svobody.

Rovnováha je naším cílem a posláním.

Násilí jen v případě sebeobrany.

Každý sám sobě vyrovnaným bohem.

Satanismus jako cesta míru a rozumu.

Je nutno odhalit katolické pedofilní struktury.

Jsme bohové v lidském těle.

Náhledová fotografie: Satanova komunita (zde) s laskavým svolením.

Související články:

Vzniká nová komunita satanistů: zde.

Reflexe: Satanismus – ale který? zde.

Shrnutí diskuse o satanismu: zde.

Satanizace Brna: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Asura kula nashana
Asura kula nashana
14. 3. 2020 14:29

> Šiř nauku svobody.
> Je nutno odhalit katolické pedofilní struktury.

A co pedofilie jako svobodná volba…? Nebo zase dvojí metr, soudruzi sekularisti?

White T.
White T.
Reply to  Asura kula nashana
10. 9. 2020 19:24

Pedofil se ozval, žeby?

Franta Lopata
Franta Lopata
13. 3. 2020 19:52

Jakub Jahl alias Sobek….. známý sebestředný manipulátor a exhibicionista. Průměrně inteligentní člověk rychle pozná s jak psychicky narušeným člověkem má tu “čest” a nechce s nim mít nic společného.
Použijte Google a dozvíte se o něm více.

anon
anon
13. 3. 2020 18:55

Vzhledem k Jahlově pochybné dlouholeté snaze být náboženským vůdcem by byla na místě otázka, zda je jakkoliv morální umužňovat tomuto jeho dalšímu spolku bezplatnou reklamu?

Ondrej
Ondrej
13. 3. 2020 12:30

Zajimava skupina, urcite lepsi nez ten Chram nebo krestane