Zápas mezi indickými nacionalisty a muslimy eskaluje

V Náboženském infoservisu dlouhodobě sledujeme vzrůstající napětí mezi indickými náboženskými nacionalisty a místní menšinou muslimů (naposledy zde). Včera došlo k zatím největším střetům, a to dokonce v hlavním městě Dillí. Zahynulo nejméně 27 lidí a další byli zraněni. Česká média o těchto událostech (zatím) neinformovala.

Náboženský nacionalismus (hindutva) se vymezuje především vůči indickým muslimům (tvoří asi 14 % obyvatelstva). V posledních letech má přímé zastání ve vládnoucí Indické lidové straně (BJP) a u jejího předsedy a zároveň premiéra Indické republiky Naréndry Módího. Toto zastání vytváří politickou atmosféru, v níž sporná rozhodnutí snadno dělají dojem nespravedlnosti a křivdy. Takovým rozhodnutím byl rozsudek o posvátném pozemku v Ajódhji ve prospěch ctitelů Rámy (psali jsme o něm zde) nebo přijetí zákona, který rozlišuje imigranty z muslimských zemí (a znevýhodňuje je) od imigrantů odjinud (více zde).

Právě proti tomuto zákonu probíhají v Indii protesty už od prosince loňského roku. Jeden z populárních představitelů BJP v těchto dnech zveřejnil video, v němž emotivně vyzval policii, aby rázně ukončila tyto protivládní protesty muslimů. Vyhrožoval, že jinak se o to postarají sami odpůrci muslimů na ulici. To se také stalo v severovýchodní části Nového Dillí. Demonstrující muslimové byli napadeni a zápas mezi odpůrci a zastánci kontroverzního zákona způsobil smrt 27 lidí. Indičtí nacionalisté přitom znesvětili a zdemolovali mešitu, stojící ve většinově nemuslimské části hlavního města, a vyvěsili na vrchol jejího poškozeného minaretu vlajku s Hanumánem, opičím králem, který podle indické mytologie věrně doprovázel Rámu. Byly také vypáleny obchody a domy muslimů. Informace o události poskytuje např. krátká reportáž televize CNN (Several dead after violent clashes in India: zde). Z ní je také vzata náhledová fotografie.

Psali jsme v Dingiru:

Stanislava Vavroušková, Bojovný hinduismusDingir 6 (4), 2003, s. 128–129: zde.

téma Náboženství a politikaDingir 6 (4), 2003: zde.

téma Náboženství a národní identitaDingir 16 (4), 2013: zde.

Související články:

Další zvýšení napětí mezi náboženskými skupinami v Indii: zde.

Indický nejvyšší soud rozhodl spor hinduistů a muslimů v Ajódhji: zde.

Indie: Obnova „slavné hinduistické minulosti“ se dotýká i místních jmen: zde.

Masívne protesty za výstavbu hinduistického chrámu na mieste zdemolovanej mešity: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
irrfan khan
irrfan khan
28. 2. 2020 11:14

V článku chybí to podstatné: stručná historie hindutvy s příčinami vzniku – historie islámu, Britů a Indické národní kongresové strany v  Indii, vliv Pákistánu v Indii, podpora poutí do Mekky ze strany sekulárního státu Indie apod.

Zdenek Vojtisek
Zdenek Vojtisek
Reply to  irrfan khan
28. 2. 2020 15:35

Díky za komentář. Všechno podstatné o hindutvě je v textech, na něž se odkazuje dole pod článkem. Autor.