Izraelem hýbe další kauza z prostředí ultraortodoxních židů

V pondělí 13. ledna byl zatčen šedesátiletý Aharon Ramati (na fotografii), který vedl v jeruzalémské čtvrti Ha-Bucharím soukromou školu pro ženy s názvem Studna Mirjamina (Be’er Mirjam). Ta nabízela ženám semináře z různých náboženských oblastí judaismu. Ramati byl obviněn ze zotročování těchto žen, z vytváření sektářského prostředí i z neoprávněného obohacování.

Budova školy „Studna Mirjamina“. Fotografii je možné zvětšit.

Ženy, které těmito kurzy prošly, vyprávějí, že Ramati vytvořil komunitu padesáti až šedesáti žen, kterým neustále vštěpoval pocity hrůzy z božích trestů a představy o posmrtném trápení připraveném pro hříšníky. Došlo to tak daleko, že ženy musely zapálit oheň a držet v něm ruce, aby si uvědomily, co znamená pekelné utrpení. Ramati tyto ženy také držel pod absolutní nadvládou – ženy musely žádat o povolení na všechno, od povolení vyjít z budovy až po povolení se osprchovat. A Ramati samozřejmě určoval i zaměstnání, kterým mají ženy vydělávat. Zároveň celý plat všech zabavoval do své vlastní kapsy. V kurzu „Výchova k cudnosti“ například poroučel svým žákyním nosit dvě vrstvy černého oblečení, zakazoval jim cestovat autobusem a neustále varoval před muži.

Státní orgány vznesly i námitku proti podmínkám, v nichž tyto ženy – a asi deset jejich dětí – žily: vše se odehrávalo v dvoupodlažní budově, přičemž na jednom podlaží o dvou místnostech žil Ramati s manželkou a svými devíti dětmi, a na druhém podlaží o čtyřech místnostech až 60 účastnic. Spolu s Ramatim bylo zatčeno i osm žen, které byly jeho prodlouženou rukou a rekrutovaly pro něj nové „žákyně“.

Na druhou stranu některé izraelské sdělovací prostředky referují o této kauze trochu váhavě, protože to, co se doposud o této komunitě ví, nedosahuje zdaleka bulvární atraktivnosti jiných kauz z ultraortodoxního prostředí tzv. charedím, např. Goela Ratsona (viz zde), Šlomo Helbranse (zde) nebo Daniela Ambashe a dalších. Ramati udržoval vedle manželky intimní poměr prokazatelně pouze s jednou z žaček, nezneužíval pohlavně děti, ani nikdo po jeho trestech nezemřel. Pouze jedna účastnice semináře se pod jeho psychickým tlakem pokusila o sebevraždu. Domnívala se, že škodí tomuto světu tím, že v něm jako velká hříšnice žije.

Jedna z místností komunity. Na zdi je nápis „Není nikdo kromě něho“. Fotografii je možné zvětšit.

Za více než desetileté existence těchto seminářů byl však Ramati už jednou (před sedmi lety) zatčen. A je zajímavé a snad i typické, že se tehdy většina využívaných až zneužívaných žen postavila za svého vůdce. V důsledku toho byl tehdy Ramati odsouzen pouze na měsíc za podvodné vylákání peněz.

Avšak už tehdy se proti Ramatimu postavily významné osobnosti ultraortodoxní komunity jako vrchní rabín sefardských židů Obadja Joseph nebo nejvyšší představitel litevských židů Yosef Shalom Eliashiv. Ti žádali uzavření Ramatiho „školy“ s odůvodněním, že brání těmto ženám, aby se vdávaly, žije s nimi pod jednou střechou a ve skutečnosti jeho kurzy nemají nic společného s výukou judaismu. Žádali taky, aby do vedení kurzů byla dosazena nějaká žena a aby nebyly přijímány dívky a ženy bez souhlasu jejich rodičů.

Zdroj: izraelské tiskové zprávy + Izraelská organizace pro postižené sektami

Fotografie: Omer Miron.

Související články:

Pochybnosti kolem smrti Šlomo Helbranse: zde.

Věřte v nemožné, věnujte tomu vše, co je ve vás, a žádejte pomoc od Boha: zde.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Nofar
Nofar
18. 12. 2020 14:06

Jedna žena se podle vlivem jeho učení pokusila o sebevraždu- to se vám zdá málo? Jinak podotýkám, že Goel Ratson, ať se po smrti smaží v pekle, nepatřil mezi ultraortodoxní. Nyní si odpykává doživotní trest.