Díválí – svátek tří tradic

Ke slavení festivalu starého tisíce let se hlásí nejenom hinduisté, ale také džinisté a sikhové. Svátek světel, jak se také Díválí říká, je oslavou nového roku i nových začátků. Oslavou vítězství dobra nad zlem a světla nad tmou. Vznikl splynutím různých slavnosti žní v oblasti Indie a první zmínky o něm pochází již z 1. stol. př. n. l.[1]

Pětidenní slavnost začíná 15. dnem měsíce kartik[2] a letos připadá na neděli 27. října.[3] Název pochází ze sanskrtského Dīpāvali, což je překládáno jako „řada lamp“.[4] V první den svátku se totiž zapalují svíce a lampy u dveří a oken domů proto, aby bohyně Lakšmí,[5] symbolizující štěstí a hojnost, tedy bohatství země a její úrody, věděla, kde má svůj domov. Některé finanční instituce začínají svůj finanční rok právě tento den, což jim má zajistit štěstí na dalších 12 měsíců. Druhý den věřící tvoří, kupují a darují sladkosti. Díválí je jedním z mála svátků, při kterém se věřící nepostí. Naopak jde o svátek hojnosti.[6] Vyvrcholení festivalu nastává třetí den, který je spojený s lunárně nejtemnějším dnem měsíce kartik. Během něj začínají největší hostiny, ohňostroje a slaví se rodinná soudržnost. Lidé na tento den nosí nové šaty. V dalších dvou dnech slavnosti pokračují. Čtvrtý den se zdůrazňuje pouto mezi manželi, pátý mezi sourozenci.

Ve všech třech tradicích se věřící vzájemně obdarovávají sladkostmi, pořádají pouliční party a konzumují tradiční jídla.[7] Každá z tradic má nicméně své specifické důvody k oslavám. Hinduisté si připomínají návrat Rámy a Síty[8] po čtrnácti letech z vyhnanství do města Ajódhja.[9] Druhou důležitou událostí je zničení zlého démona Mahíšy bohyní matkou Durgou. Sikhové slaví zejména propuštění šestého gurua Hargobinda Singha z vězení v roce 1619. Sikhové ovšem slavili Díválí i před tímto datem. Pro džinisty je svátek dnem, kdy Máhávíra, poslední z tírthankarů[10] dosáhl mókšy (nirvány, věčného blaha). I když svátek není tradičně buddhistický, nevárští buddhisté z Nepálu Díválí oslavují také.

Kromě Indie a Nepálu je Díválí oficiálním státním svátkem také v Guyaně, Trinidadu a Tobagu, Malajsii, Singapuru, na Srí Lance a Fidži.

O dalším hinduistickém svátku si můžete přečíst zde:

Kalendář: Holí – svátek barev.

Doporučená literatura:

ZBAVITEL, Dušan. Bohové s lotosovýma očima: hinduistické mýty v indické literatuře tří tisíciletí, Praha: Vyšehrad 1997.

Hinduistické svátky, online.

Hinduism, online.

Náhledový obrázek: Tradiční indická olejnička svítící při Díválí.

[1] Konkrétně v textech Padma Purány a Skanda Purány.

[2] Což je přesně 20 dní po skončení hinduistického festivalu Navratri zasvěcenému bohyni Durze.

[3] Začátek Díválí může být díky odlišnému počítání kalendáře mezi polovinou října a polovinou listopadu.

[4] Dipa je lampa, vali můžeme přeložit jako zdobení.

[5] Díky kulturní propojenosti nemají problém oslavovat hinduistickou bohyni ani ostatní dvě tradice.

[6] Tradiční sladkosti mithai (doslova cukrovinka či dezert) jsou zpravidla hutné bonbony mající za základ ořechy či zeleninu a jsou slazeny kondenzovaným mlékem či medem.

[7] Kromě sladkostí to mohly být například taštičky samosa, smažené placičky pakora nebo rýžové koláče idli.

[8] Sedmé inkarnace boha Višnua a jeho ženy, vtělení bohyně Lakšmí.

[9] Město na severu Indie, asi 100 km od dnešních hranic Nepálu.

[10] Učitel dharmy, správného poznání.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments