Kalendář: Holí – svátek barev

Hinduistický svátek Holí je oslavou změny ročních období, příchodu jara a triumfu dobra nad zlem – motivem, který koreluje s koncem zimy. První zmínky o  něm pocházejí již z indických básní ze čtvrtého století. Datum slavení se každý rok vypočítává jako den po úplňku měsíce Falguna (únor-březen).

Legenda osvětlující původ festivalu vypráví o démonce Holice (po které je pojmenován celý svátek) a jejím bratrovi, králi Hiranjkašajapovi, který věřil, že je vládcem vesmíru. Jeho syn Prahlad se však rozhodl následovat Višnua, ochránce světa, a odvrátil se tak od svého otce. Sourozenci se proto rozhodli, že jej zabijí. Byl to celkem jednoduchý plán: Holika na sobě měla šátek, díky kterému byla imunní vůči ohni. Vzala si tedy na klín svého syna a skočila s ním do ohně. Syn uhoří, ona ovšem ne. Plán ovšem nevyšel. Prahlad byl zachráněn Višnuem a Holika uhořela, neboť nevěděla, že byla díky šátku nezranitelná ohněm pouze když byla o samotě. Poté Višnu zabil i jejího bratra a králem se místo něj stal Prahlad. Jako ponaučení z příběhu berou hinduisté to, že dobro vždy zvítězí nad zlem.

Dnes se oslavy skládají z upalování figuríny Holiky na ohništích v předvečer svátku Holí. Někteří po sobě roztírají popel jako symbol očištění. Následující den Rangwali Holi je zasvěcený oslavám, bujarému veselí a společnost pro jeden den zapomíná na společenské rozvrstvení. Nejviditelnějším prvkem svátku je házení barev. Lidé v ulicích po sobě metají a roztírají barevný prášek, házejí barvou naplněné balónky a stříkají z vodních pistolí. Tradice tohoto zvyku je ukotvena v milostném příběhů bohyně Radhy a boha Krišny. Krišna, vyobrazovaný s modrou pletí, si smutnil u své matky, že má Radha příliš světlou kůži. Matka mu proto poradila, ať ji pomaže barvou. Lidé po sobě tedy háží barvy na znamení lásky. Každá z nich má určitou symboliku – Rudá jako plodnost, modrá jako barva Krišny, zelená symbolizuje jaro a nový začátek a žlutá má barvu kurkumy – koření, které má sloužit jako přírodní lék.

V některých oblastech se svátek Holí neslaví večer a den, ale například v oblasti Braj v severní Indii trvají slavnosti nejméně 16 dní. Naopak děti stříkají barvy po náhodných lidech už 10 dní až týden předem. Dnes se svátek neslaví jen v Indii, ale i v Bangladéši, Pákistánu, v Surinamu a dalších. Díky početným diasporám jej ovšem můžeme zažít i v USA, Velké Británii nebo Austrálii.

Foto: Oslava svátku Holí v Německu, 2012, Wikipedia.

Literatura:

ZBAVITEL, Dušan. Bohové s lotosovýma očima: hinduistické mýty v indické literatuře tří tisíciletí. Vyd. 2. Praha: Vyšehrad, 1997, 455 s

Hinduistické svátky, online

Hinduism, online

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments