Díválí v novém pražském mandiru
Ganéš v restaurační části pražského mandiru. Fotografii je možné zvětšit.

Základní informace o svátku Díválí jsme si mohli přečíst v sobotu (zde), včera bylo možné ho v Praze i prožít. Jedním z míst, kde se tento svátek slavil, byla nová budova společnosti Jóga v denním životě na Malé Ohradě. Oslavu tam pořádalo české hinduistické společenství Višva Guru Díp Hindu Mandir, sesterská organizace Jógy v denním životě. Sádhví Párvatí (Jindra Dohnalová), která je jednou z duchovních mandiru (chrámu, svatyně), v úvodní promluvě připojila k oněm základním a obecně indickým informacím ještě jeden, pro toto společenství specifický důvod oslavy Díválí – na tento svátek se narodil Maháprabhudží (1828–1963), indický svatý muž a divotvorce, jenž měl mít zázračně dlouhý život. Již při jeho narození se prý udál zázrak: svíčky, připravené na svátek Díválí, se samy od sebe rozsvítily.

Parampara svámího Mahéšvaránandy (nejvíc vpravo): Mádhavánanda, Maháprabhudží a Šrí Dévpurídží. Fotografii z pražského mandiru je možné zvětšit.

Maháprabhudží stojí v parampaře (posloupnosti duchovních učitelů) nyní žijícího svámího Mahéšvaránandy (*1945), autora cvičebního systému Jóga v denním životě a gurua společenství Višva Guru Díp Hindu Mandir. Žákem Maháprabhudžího byl totiž svámí Mádhavánanda (+2003), strýc a učitel Mahéšvaránandův. Mahéšvaránandův jógický systém je mezi Čechy mimořádně úspěšný a také oslava Díválí, kterou uspořádali Mahéšvaránandovi duchovní žáci, byla hojně navštívena. Účastníci zpívali bhadžany (zpěvy manter) s doprovodem hudební skupinky (harmonium, sitár, mridangam), konali aráti (bohoslužbu ohně) k poctě bohům Ganéšovi a Lakšmí, okusili prasád (obětované jídlo) z ovoce a sladkého pečiva a také sledovali video s Mahéšvaránandovou promluvou k Díválí a pak s úryvkem z dokumentárního filmu Duše Indie o Mádhavánandovi. Mezi možná až stovkou účastníků bylo také několik indických rodin a na samém konci slavnosti přišla i indická velvyslankyně.

Možná nejsilnější dojem z Díválí ale způsobilo místo, kde se oslava konala ­– v hale s velkými okny do tří stran, která působí lehkým a zároveň útulným dojmem. Běžně je v ní cvičebna jógy. Další cvičebna se v současné době stavebně upravuje v patře pod střechou. V přízemí je kromě nezbytného zázemí (šatny, sprchy, toalety) a bytu správce prostor pro vegetariánskou nebo veganskou restauraci. Celý dům se zahradou a dostatkem parkovacích míst se zdá být pro účely společnosti Jóga v denním životě snad téměř ideální. Ačkoli tato společnost pořádá kursy jógy na více než 50 místech Česka, tento dům je od února letošního roku první nemovitostí v jejím vlastnictví.

Všechny fotografie: autor.

Psali jsme v Dingiru:

Téma: hnutí svámího Mahéšvaránandy: Dingir 15 (3), 2012. Obsah čísla a ukázky jsou zde.

Související články:

Letošní výročí české větve Mahéšvaránandova hnutí: zde.

Díválí – svátek tří tradic: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments