Seznam pronásledovaných ruských svědků Jehovových

Shrnující informace o nejvíce postižených ruských svědcích Jehovových vydala ve čtvrtek 13. září norská organizace Forum 18 (zpráva je dostupná zde). Vyplývá z ní, že po zásazích různých ruských úřadů je v současnosti v Rusku trestně stíháno 69 svědků Jehovových. Z tohoto počtu je 25 ve vyšetřovací vazbě, 9 v domácím vězení a 31 je postiženo omezeními, nejčastěji cestovními. Jen čtyři svědkové Jehovovi z těch, proti nimž je vedeno stíhání, nejsou nijak omezeni na svobodě. Stíhání probíhá v různých regionech Ruska, přičemž řada případů je z Dálného východu.

Zatýkání a vyšetřování svědků Jehovových začalo v lednu 2018 (psali jsme o něm zde) jako důsledek rozhodnutí ruského Nejvyššího soudu, který v dubnu 2017 prohlásil místní organizace svědků za „extremistické“ a nařídil jejich likvidaci (více o tomto rozhodnutí je v časopise Dingir 20 (2), 2017, str. 48–50). Stíhaným svědkům je kladeno za vinu „organizo­vání“ nebo „účast na činnostech zakázané extremistické organizace“, „financování extremistické činnosti“ a (nebo) „členství, nábor nebo jiné zapojení osoby do extremistické organizace“. Stíhaní zatím nenašli zastání ani u lidskoprávní ombudsmanky.

Razie v domovech svědků Jehovových se časem ustálily do podobného průběhu: agenti různých úřadů včetně ozbrojených a maskovaných mužů napadají domy či byty svědků Jehovových uprostřed noci nebo časně ráno, drží jejich obyvatele na zemi nebo tvářemi ke zdi, zabavují elektronické přístroje, platební karty, fotografie a knihy a odvážejí obyvatele každého věku na policejní stanici k výslechu. Po několikahodinových výsleších je většina zadržených propuštěna, ostatní jsou zadrženi až na 48 hodin, pokud ovšem úřad nepožá­dá soud o prodloužení vazby a pokud soud této žádosti nevyhoví. Vazba nebo domácí vězení je zpočátku stanoveno na dva měsíce; poté musejí vyšetřovací orgány požádat o prodloužení. Zadržení se mohou proti omezení odvolat k vyššímu soudu; v některých případech jsou tato odvolání úspěšná.

Žádný případ otevřený od začátku roku 2018 se zatím nedostal k soudu. U soudů ale probíhají stání ve třech případech svědků Jehovových z roku 2017. Prvním z nich je případ Dennise Oleho Christensena (45 let), který je zadržen od května 2017 a souzen za „pokračování v činnosti“ společenství svědků Jehovových v městě Orel v západním Rusku. Společenství bylo místním soudem prohlášeno za „extremistické“ a rozpuštěno už roku 2016. Christensen je dánský občan a manžel ruské občanky. Zatčen byl přímo na biblickém setkání svědků Jehovových v Sále království, kam vtrhli civilně oblečení i ozbrojení příslušníci policie a bezpečnostní služby. Po prohlídce Sálu království, při níž účastníci setkání nesměli odejít, následovaly prohlídky soukromých prostor přítomných a trvaly až do rána.

Druhý je případ sedmdesátiletého Arkadji Akopoviče Akopjana, který je v městě Prochladný v Kabardsko-balkarské oblasti souzen pro „rozněcování nenávisti“ a další zločiny. Měl se jich dopustit rozdáváním zakázané extremistické literatury a svými kázáními, v nichž údajně „snižoval důstojnost“ pravoslavných a muslimských náboženských činitelů a omlouval demonstraci skupiny Pussy Riot v moskevské katedrále Krista Spasitele. Proti němu hovoří pět osob, které nejsou svědky Jehovovými a které tvrdí, že je Akopjan žádal o distribuci tiskovin svědků Jehovových a že v kázání kritizoval jiná náboženství. Obhajoba zpochybnila věrohodnost svědků a uvedla kromě jiného, že není možné, aby byl člověk, který se účastní jen několika shromáždění svědků Jehovových, požádán o distribuci literatury. Ve prospěch Akopjana svědčila i jeho manželka Sonja: prohlásila, že její manžel nikdy jí ani jejich dětem za 25 let od své konverze nevnucoval své náboženství.

Třetím případem je kauza bývalého staršího sboru svědků Jehovových ve městě Majskij ve stejné severokavkazské oblasti, Jurije Viktoroviče Zalipajeva. I on je stíhán pro „rozněcování nenávisti“ a další zločiny. Údajně „rozněcoval nenávist proti křesťanským kněžím“ tím, že rozdával výtisky zakázaného časopisu svědků Jehovových. Mělo se jednat o časopis „Probuďte se!“ ze srpna 2009 s tématem „Předsudky a diskriminace — Co je jejich příčinou?“ uvedeným na obálce. Zalipajev údajně instruoval dvě osoby k tomu, aby časopis rozdávaly. Policie pak při prohlídce místního Sálu království objevila dalších sedm výtisků.

O některých z těchto i o jiných případech poměrně často informuje internetová prezentace svědků Jehovových, a to i ve své české verzi např. zde, zde či zde. Forum 18 ve své zprávě zmiňuje další desítky obviněných a věnuje věnuje jejím kauzám několik odstavců. Stará se tak o to, aby o těchto případech porušování svobody náboženství byla informována veřejnost i mimo společenství svědků Jehovových.

 

Související příspěvky:

Perzekuce svědků Jehovových v Rusku (zde).

Na pronásledování náboženských menšin v Rusku se nepřímo podílí i Francie (zde).

Co na schůzce Putin – Trump v Helsinkách asi nezaznělo (zde).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments