Zahraniční zprávy

Perzekuce svědků Jehovových v Rusku

Po té, co v dubnu tohoto roku ruský Nejvyšší soud prohlásil Náboženskou společnost Svědkové Jehovovi (NSSJ) za extrémistickou organizaci, čelí její členové útokům ze strany státních orgánů i veřejnosti.

Účty této náboženské společnosti jsou obstavené a majetek má být zkonfiskován. Jelikož Sály království, v nichž se na sto sedmdesát tisíc stoupenců setkávalo, mají být uzavřeny, přesouvají se kongregace do soukromých domů.

Úředníci, kteří už tak měli tendenci jednat proti svědkům Jehovových, jsou nyní povzbuzeni a obyčejní lidé, kteří je již dávno nesnášeli, jsou povzbuzeni rovněž,” uvedl norský aktivista Felix Corleyz, který spravuje Forum 18 News Service, jež se věnuje porušování náboženské svobody v zemích bývalého Sovětského svazu a ve východní Evropě.

25. května ve městě Orjol, asi 185 kilometrů jižně od Moskvy, zaútočilo 15 ozbrojených agentů FSB na dům, kde se svědkové shromažďují, všichni muži byli zadrženi a propuštěni až na druhý den. Avšak Dán Dennis Christensen zůstal ve vazbě s tím, že by jako cizinec mohl opustit zemi. Za členství v extrémistických organizací, kam vedle teroristických skupin nyní patří i Svědkové Jehovovi, hrozí až desetileté vězení.

Jsou hlášeny fyzické útoky na osoby i objekty. Např. v Komijské republice na Urale byl Molotovovým koktejlem zapálen dům, kde se svědkové scházeli.

Mluvčí ruské NSSJ Jaroslav Sivulskij uvádí i několik případů, kdy byly zesměšňovány či uráženy svými učiteli děti. Např. ve městě Bezvodnoje, severovýchodně od Moskvy, byly žákyně šesté třídy ponižovány učitelkou hudby, která se před matkou dívek hájila slovy: “Teď jste extrémisté, a proto nebudu mít žádné milosrdenství.” Jinde byly děti nucené zpívat vlastenecké písně, což je v rozporu s naukou této náboženské organizace.

Obhájci zákazu argumentují tím, že NSSJ omezují práva svých členů. Alexander Dvorkin, prezident antikultovní Asociace center pro studium náboženství a sekt, tvrdí, že nejde o porušení náboženské svobody, ale ochranu práv lidí, kteří jsou touto organizací omezováni: “Svědkové Jehovovi udržují přísnou kontrolu nad každým aspektem života svých členů, včetně těch nejintimnějších momentů jejich rodinného života.“ Sám se prý několikrát pokoušel kontaktovat skupiny pro lidská práva a uvědomit je, jaká je situace lidí, kteří se stali oběťmi náboženských sekt, ale jeho důvody byly ignorovány. “V podstatě je boj za lidská práva nahrazen bojem za práva organizací, které lidská práva porušují. Není to aktivita v oblasti lidských práv, ale spíše její přesný opak,” vysvětluje se Dvorkin, který věří, že zákaz povede k postupnému úpadku působení NSSJ v Rusku.

Nejvyšší soud bude projednávat odvolání proti zákazu 17. července. V případě neúspěchu se organizace chce odvolat k Evropskému soudu pro lidská práva.

Podle RNS a dalších zdrojů.