Co na schůzce Putin-Trump v Helsinkách asi nezaznělo

Od roku 2017, kdy Rusko postavilo mimo zákon svědky Jehovovy, stoupl počet ruských žadatelů o azyl ve Finsku více než dvojnásobně. Vloni to bylo 405 osob, letos zatím 240. Mnozí jsou právě stoupenci této náboženské organizace, kterou ruské úřady zařadily do stejné kategorie, kde jsou Al-Kaida, Islámský stát a jiné teroristické skupiny.

„Co vidíme v Rusku poté, co organizace svědků Jehovových byla zcela zakázána, je bezpochyby největší útok na náboženskou svobodu po pádu Sovětského svazu,“ řekla Geraldine Faganová, autorka knihy Believing in Russia — Religious Policy after Communism.

Mezi uprchlíky je i dvaatřicetiletý Sergej Avilkin, který do Finska odešel s celou svou rodinou. Před summitem pro média řekl, že by byl rád, pokud by D. Trump ruskému prezidentu položil jednoduchou otázku: Proč jsou Rusové, kteří platí daně, dodržují zákony a žijí podle křesťanských hodnot, Kremlem nuceni, aby opustili svou vlast? „Nekrademe, nekouříme, nepijeme a vždy jsme poslušni zákonům. Ale jsem si stoprocentně jistý, že pokud bych neodešel, byl bych nyní ve vězení.“

Deník The New York Times k tomu poznamenává, že ačkoliv byl Trump zvolen i díky výrazné podpoře evangelikálů, mlčí o tématu pronásledování náboženských menšin v Rusku, kvůli němuž je americké ministerstvo zahraničí, které každý rok vydává zprávu o stavu náboženské svobody ve světě, „silně znepokojeno“.

Anu Karppiová z finského imigračního úřadu k osudu ruských azylantů říká, že každá žádost je posuzována individuálně. Nelze podle ní říci, že každý svědek Jehovův je v Rusku v nebezpečí pronásledování. Některým již byl azyl odmítnut. Platí však, že každý žadatel, který čelil reálné perzekuci, azyl obdrží.

 

 

Navzdrory zákazu svědků Jehovových minulý rok prezident Putin udělil vyznamenání za vynikající péči o děti manželům Novikovým z Karelské republiky, která se k této víře hlásí. Vyznamenání od roku 2008 dostávají rodiny, které mají být vzorem pro ostatní. Náboženská příslušnost při ceremonii v Kremlu nezazněla, Valerij Novik pouze při projevu řekl, že své děti vychovávají podle Bible. Foto: oficiální stránky prezidenta Ruské federace, zde, kde je ke shlednutí i video.

 

Podle The New York Times, zde, s přihlédnutím k jiným zdrojům (zde a zde). Ilustrační foto z Wikimedia Commons.

 

Související příspěvky:

Perzekuce svědků Jehovových v Rusku (zde)

Na pronásledování náboženských menšin v Rusku se nepřímo podílí i Francie (zde)

Začínají regionální sjezdy svědků Jehovových (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments