Eseje

“Staňte se vegany! Vytvářejte mír!” Restaurace Loving Hut již deset let prezentují duchovní učitelku Ching Hai

“Staňte se vegany! Vytvářejte mír!” Restaurace Loving Hut již deset let prezentují duchovní učitelku Ching Hai

Před deseti lety byla v Praze založena společnost Loving Hut. První stejnojmenná veganská restaurace byla podle internetové prezentace otevřena dokonce už předchozí rok. Nyní je podle téhož zdroje v Praze těchto restaurací již šest. Jsou součástí mezinárodního řetězce, který zviditelňuje také svou zakladatelku, duchovní učitelku Ching Hai. Již v říjnu 2000 založili její čeští následovníci občanské sdružení Mezinárodní asociace Nejvyšší Mistryně Ching Hai (dnes má právní postavení zapsaného spolku).

Obálka misijní brožury (druhé vydání z roku 1995), kterou stoupenci Ching Hai rozdávali v 90. letech na veřejnosti.

Ching Hai (* asi 1950) je vietnamská mahájánová buddhistka, propagátorka meditace, zaměřené na Kuan-Jin, ženskou podobu bódhisattvy Avalókitéšvary. V době otevření první restaurace u nás byla již známa zejména svými výzvami k záchraně planety pomocí přechodu na veganskou stravu. Tím je podle ní možné odvrátit blížící se zkázu naší planety, působenou rychle postupujícími klimatickými změnami. Sloganem této celosvětové kampaně, viditelné u nás na billboardech a pak právě v restauracích Loving Hut, bylo „Go veg. Be green. Save the Planet“, v češtině jako „Buďte vegany. Buďte ekologičtí. Zachraňte planetu.“ V červnu 2008 dávala Ching Hai lidstvu na tuto změnu dva roky a dva měsíce.[1] Další předpovězený termín v roce 2012 byl odsunut na leden 2013 a neuskutečněná katastrofa byla nakonec interpretována jako zásluha Ching Hai.[2] Po následném ukončení vysílání kanálu Supreme Master Television, hlavního mediálního nástroje této několikaleté kampaně, se Ching Hai postupně stáhla do ústraní a dostupné byly pouze archivované materiály z dob jejího působení, umisťované na hlavní webové adrese asociace (v české verzi zde). Během té doby bylo zveřejněno i několik nahrávek telefonických hovorů, resp. promluv Ching Hai k jejím žákům.

V průběhu roku 2016 se podle dostupných videozáznamů začala Ching Hai opět objevovat na veřejnosti a pořádat diskuse se svými žáky. V říjnu 2017 bylo po pěti letech obnoveno vysílání kanálu Supreme Master Television. Ching Hai se nyní ve svých proslovech a prostřednictvím uveřejňovaných videomateriálů soustřeďuje na sociální témata, jako jsou otázky pomoci uprchlíkům či vzdělávání v rozvojových zemích. Ekologická témata zazívají v obecnějším duchu, např. jako apel na záchranu lesů.

Komunita žáků Ching Hai v České republice je poněkud uzavřená. Hlavními propagačními aktivitami je síť restaurací Loving Hut, výše uvedené webové stránky a televizní vysílání, které je částečně dostupné i s českými titulky.

 

Na náhledové fotografii je restaurace Loving Hut v Praze na Pankráci v Budějovické ulici. Foto: Zdeněk Vojtíšek.

 

Více o duchovní učitelce Ching Hai a dění kolem ní: Andrea Hudáková, “Veganství jako lék pro planetu,” Dingir 15 (4), 2009,  s. 112–114.

 

Související příspěvky:

„Košer maso neexistuje.“ Židé objevují veganskou stravu (zde)

 

Poznámky:

[1] Propagační DVD „Překročili jsme bod. zlomu…S O S. Zachraňte svůj život!“ Autor, místo a rok vydání neuvedeno, vydalo zřejmě www.SupremeMasterTV.com.

[2] „Nejvyšší Mistryně Ching Hai zcela zásadně vývoj vesmíru změnila a v této době nehrozí žádná globální katastrofa a život planety je zachován pro nespočet dalších generací.“ –  Dostupné zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments