Zahraniční zprávy

Olympijská disciplína, v níž jde o „víc než zlato“

V souvislosti s právě probíhajícími zimními olympijskými hrami jsme si Jižní Koreu představili (zde) jako „misionářskou velmoc“, zemi, která vysílá do světa hlasatele evangelia jako málokterá jiná. Ovšem v průběhu ZOH naopak množství misionářů do země přicestovalo, aby ty místní podpořili v jejich snaze získat pro Krista „sportovní poutníky“ i samotné sportovce. Agentura Religion News Service (RNS) ve své reportáži uvádí, že v ulicích Kangnungu a v Pchjongčchangu je nyní na tři tisíce misionářů z různých koutů světa a různých denominací. Hostí je jejich místní pobočky, případně organizace Sjednocené křesťanské církve, koalice 144 místních sborů, která zahraničním misionářům poskytuje zázemí a připravuje pro ně program, který je má seznámit s místní kulturou.

Na OH se týmy misionářů sjíždějí již tradičně. Podle vedoucího jednoho z nich, amerického baptisty Martyho Youngblooda, jenž už takto působil na pěti hrách, jsou však ty letošní výjimečné právě vysokým počtem místních hlasatelů evangelia.

Vedle baptistů, presbytariánů nebo metodistů jsou zde ve velkém počtu zastoupeni svědkové Jehovovi a mormoni. Věřící z Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů např. ve svém středisku v Kangnungu nabízejí sportovcům a divákům občerstvení nebo možnost dobít si telefon, ale především, jak píší na svých webových stránkách, „spatřit v očích členů a misionářů světlo evangelia Ježíše Krista“.

Podobně postupují i jiné misionářské skupiny. Mladí křesťané z Baptistické studentské unie ze Soulu pak rovněž už tradičně využívají zájmu o odznáčky s logem her či sportovních týmů a nabízejí mezi nimi i takový, na němž je napsáno „Více než zlato“. Koho slova převzatá z Bible (Ž 119:127) zaujmou, dostane i vysvětlení, co má větší hodnotu než zlatá medaile a jak toho dosáhnout. Tato metoda také umožňuje vypořádat se zákazem nabízet náboženskou literaturu v olympijské areálu, který zde byl druhý olympijský týden vyhlášen. Studenti z baptistické unie však mohou odznáčky nabízet dále a případným zájemců nenápadně přidat i brožurku. Jedna z nich, A-lim Jangová, si pochvaluje, že prodej odznaků jí a jejím kolegům umožnil dělit se o evangelium „s mnohými lidmi, které [jim] Bůh poslal do cesty.“

 

 

Podle článku „At the Olympics, thousands of missionaries compete for souls,“ RNS 22. 2. 2018, zde. Obrázek odznaku z LOH v Athénách, který misionáři na letošních ZOH také nabízejí je ze stránek Baptist Press.

 

 

Souvisící články:

Jižní Korea – misionářská velmoc (zde)

Korejské církve v Česku (zde)