Španělské maloměsto se chystá vztyčit největší sochu Buddhy na Západě

Město Cáceres v autonomním společenství Extremadura v západním Španělsku je jedním z měst, které každoročně vždy druhý týden v listopadu pořádá trh s názvem Mercado Medieval de las Tres Culturas (Středověký trh tří kultur) na připomínku soužití tří abrahámovských náboženství v této oblasti. Je ale možné, že název této akce přestane být již za pár let dostačující – město s necelým statisícem obyvatel má v plánu vystavit buddhistický chrámový komplex se sedmačtyřicetimetrovou sochou Buddhy z bílého nefritu a stát se centrem evropského buddhismu.

Projekt s názvem „The Great Buddha Project“ zahájila španělsko-nepálská nadace Lumbini Garden Foundations, která si i prostřednictvím této rozsáhlé výstavby klade za cíl vybudovat most mezi Východem a Západem, a to zejména pro lepší pochopení východní spirituality i jejích hodnot. Reaguje tak na současné tendence evropské společnosti, která se spíše odvrací od původních náboženství Starého kontinentu a inspiruje se v jiných duchovních tradicích, mezi nimiž se ta asijská těší nemalé oblibě. Ve Španělském království tento trend stoupá: v posledním sčítání lidu se ke katolictví přihlásilo 44 % obyvatel. Podle jiných statistik má být katolická příslušnost ještě nižší, ve výzkumu veřejné agentury Centro de Investigaciones Sociológicas (Centrum sociologického výzkumu) se k ní přihlásilo jen 36 % dotazovaných, přičemž praktikujících bylo 18 %.

Jeden z patronů nadace a buddhistický mnich španělského původu Ricardo Guerrero k této skutečnosti dodává: „Západ, ať už Američané nebo Evropané, neví o Asii téměř nic. Žijeme v globalizovaném světě, ve kterém se ekonomická a demografická váha postupně obrací směrem k Asii, a my nemůžeme pokračovat v luxusu rozvoje bez jejich poznání.“ A vzhledem k soudobým proměnám v duchovních životech evropských obyvatel považuje propagaci buddhistického poselství za ještě aktuálnější a potřebnější. „Existuje způsob porozumění životu, řada hodnot, které jsme zde v mnoha ohledech ztratili,“ dodává.

Sám Guerrero se odvrátil od katolicismu jako teenager a odpovědi na své duchovní otázky našel právě v buddhismu. V roce 2012 založil ve Španělsku Asociación Hispana de Buddhismo (Hispánská asociace buddhismu) a v roce 2019 se stal v Myanmaru théravádovým mnichem. Jeho mladická nespokojenost s katolickou vírou není ničím neobvyklým, podle prezidenta nadace Lumbini Garden Foundation Josého Manuela Vilanovy se mnoho mladých lidí zajímá o buddhismus jakožto životní filozofii. Dle jeho slov se jedná o „filozofii, která není vedena Bohem, která je více v souladu s přirozenějším postojem, v souladu se zákony vesmíru. Buddhismus neustále zdůrazňuje důležitost hodnot jako je empatie, soucit a laskavost, ale bez nutnosti pohlížet na ně z náboženské perspektivy, ale spíše z humanistické perspektivy. To je pro mladé lidi velmi atraktivní, zvláště, když mnozí hledají v pseudonáboženstvích a dalších životních stylech odpovědi, které z tradičního náboženství nezískají.“

Proti vznešeným cílům tohoto projektu nicméně zaznívají i kritické hlasy s obavou, zdali nevelké město takovouto proměnu společně s náporem nových turistů unese. Antonio Cancho Sierra, turistický průvodce a historik regionu, se vůči projektu staví velmi nedůvěřivě: „Financování se jeví jako netransparentní. Nikdo přesně neví, odkud se vezme takové množství peněz, které projekt vyžaduje.“ Podobného názoru jsou také další odborníci i vedení významných měst včetně Madridu a Barcelony. Další kritici poukazují na dotaci na podporu kultury a turismu ve výši bezmála 282 tisíc eur, kterou nadace zaštiťující výstavbu získala v roce 2021. Ta měla mimo jiné organizátorům projektu posloužit k pokrytí nákladů na letenky do Nepálu a dalších buddhistických zemí.

Na tuto kritiku reagovali organizátoři projektu tvrzeními o bohaté kulturní výměně mezi Extremadurou a Nepálem, od které si do budoucna slibují přinejmenším desetinásobné finanční výnosy. Kromě dotace se má projekt opírat o značné finanční a hmotné dary z asijských zemí, například Myanmar má přispět nefritem na výstavbu sochy a dalšími stavebními materiály.

Obavy panují i ohledně ekologického dopadu takto rozsáhlého projektu. Pro výstavbu byla původně zvolena hora Arropé jižně od města Cáceres, která je součástí chráněné krajinné oblasti s výskytem ohrožených druhů ptactva. Kvůli potenciálním problémům bylo od této možnosti upuštěno a nyní se debatuje o vhodnějším umístění v Cerro de los Romanos západně asi 10 kilometrů od původního místa.

O realizaci výstavby Velkého Buddhy bude ještě rozhodnuto, v současné chvíli ale vše nasvědčuje tomu, že projekt dostane zelenou a Cáceres se stane domovem dalšího světového náboženství.

Zpracováno podle článku Religion News Service.

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
jivarupa
jivarupa
8. 2. 2024 19:26

“filozofii, která není vedena Bohem”
To je populární omyl. Buddha se vícekrát identifikuje jako Višnu (např. Lankávatára sútra nebo Dašaratha džátaka).