Nález nástěnných maleb zodiaku v egyptském chrámu

Týmu německých archeologů se podařilo odkrýt malby dvanácti znamení zodiaku na stropě Chnumova chrámu v hornoegyptské Esně (asi 60 km jižně od Luxoru). Společně s nimi je zde vyobrazeno množství souhvězdí, prvních pět planet Sluneční soustavy a některé dekany, astrologické jednotky měření času.

Dekany. (Ahmed Emam, Ministry of Tourism and Antiquities).

Jedná se o vzácný nález. „Zodiak byl používán k výzdobě soukromých hrobek a sarkofágů a byl velmi důležitý v astrologických textech, jako jsou horoskopické nápisy nalezené na střepech keramiky,“ říká egyptolog Daniel von Recklinghausen z univerzity v Tübingenu. „Jedná se ovšem o neobvyklou výzdobu chrámu. Kromě Esny máme pouze dva další kompletní verze, obě z Dendery.“

Mimořádnost tohoto nálezu potvrdil i vedoucí týmu, egyptolog Christian Leitz z tübingenské univerzity: „Reprezentace zodiaku jsou v egyptských chrámech velmi vzácné. Samotný zodiak je součástí babylonské astronomie a v Egyptě se neobjevuje až do ptolemaiovského období.“

Vyobrazení Štíra v chrámu v Esně. (Ahmed Emam, Ministry of Tourism and Antiquities).

Právě v této době začala rozsáhlá přestavba Chnumova chrámu a Leitzův tým mu společně s egyptským Ministerstvem turismu a starožitností (Ministry of Tourism and Antiquities) již několik let pomalu navrací původní lesk. Před několika lety zde archeologové vůbec poprvé objevili nápisy starověkých názvů souhvězdí jako Mesekhitu (Velký vůz) nebo Sah (Orion) spolu malovanými reliéfy mnohých egyptských božstev a typických přírodních motivů.

Chrám v Esně je unikátním nalezištěm nejen díky vyobrazeným motivům a množství postav pokrývajících jeho stěny, ale také nebývale vysoké míře zachování barev. „Chrámy a starověká vyobrazení božstev byla často malována zářivými barvami, ty ale následkem vnějších vlivů obvykle vybledly nebo úplně vymizely,“ dodal Leitz k dřívějším nálezům. Nyní se jeho tým může těšit z dalšího zlomového úspěchu.

Zpracováno podle Science Alert.

Náhledový obrázek: Vyčištěná vyobrazení.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments