Události

Poslední dozvuky rozkolu ve společenství Avenna

Poslední dozvuky rozkolu ve společenství Avenna

Jak informovala některá média (iDNES.cz), ani druhá žaloba paní Daniely Kuchtové na zakladatelky nového náboženského hnutí Avenna pro ni nedopadla příznivě. Prostředky ve výši 35, resp. 15 milionů korun, které poskytla Kataríně Kuňové a Haně Přádové, se jí nepodařilo získat zpět.

Na základě přednáškového působení paní Kuňové a Přádové, léčitelek původně z Kame­nice u Prahy, vznikalo od roku 1998 společenství Avenna. Zakladatelky se považovaly (a pravděpodobně se stále považují) za „gnostičky“, jejichž poselství pro lidstvo pochází od „Vyšší Inteligence“. Člověk se může díky tomuto poselství stát trvale šťastným a zdra­vým: je jen třeba, aby pochopil princip Spravedlnosti vládnoucí v kosmu a řídil se jeho zákony. Gnostičky předpokládaly, že toto poselství může způsobit zásadní pozitivní proměnu celého světa.

Společenství, které se kolem gnostiček utvořilo, bylo velmi aktivní a zdálo se života­schopné (reportáž z jeho začátků je zde). Ve sklepních prostorech jednoho z domů v pražských Vršovicích vznikl sál se zázemím pro přednášky, semináře a další setkání. Ke dvěma instruktorkám přibyla paní Daniela Kuchtová, a to na základě zkušenosti s vyléčením, jež připisovala právě poselství Avenna. Tři ženy se staly pří­telkyněmi a vypracovaly projekt na stavbu školícího střediska Maják v obci Ptyč na břehu Berounky nedaleko města Kralovice. Výstavbě centra, “které mělo zastřešovat akce Avenny”, se podle svého prohlášení zabývaly Katarína Kuňová a Hana Přádová již od roku 2005.[1] Daniela Kuchtová obrovskou stavbu od roku 2008 financovala prostřed­nictvím své firmy. Částka proinvestovaná na budovách, slibujících ochranu před kata­strofami apokalyptických rozměrů, dosáhla údajně téměř jedné miliardy korun. Ve fázi hrubé stavby se ženy ovšem roku 2013 rozešly. Stavba „středočeského Temelína“ (jak jí prý pře­zdívají místní obyvatelé) několik let příliš nepokročila, ale loňského roku získala nový impuls změnou stavebního plánu, v jehož realizaci chce paní Kuchtová pokračovat. (Shrnující novinářské zpracování těchto událostí je zde.)

Podle vyjádření paní Kuňové (např. zde) společenství Avenna neexistuje, existuje ale metoda, která má stále své příznivce. Obě gnostičky tedy v předávání svého poselství neustávají a pokračuje (byť bez nich a jinak) i stavba ohromného komplexu v obci Ptyč.

[1] Hanka Přádová, Katka Kuňová: Oznámení ohledně budovaného centra Maják Ptyč, Avenna [online], 6. 3. 2013, URL: www.avenna.cz/clanky/novinky/oznameni-ohledne-budovaneho-centra-majak-ptyc, download 15. 3. 2013.

Foto z Ptyče: Zdeněk Vojtíšek, 2014.