Náboženský infoservis je tady už 5 let

Právě dnes je tomu pět let ode dne, kdy v Náboženském infoservisu vyšel úplně první článek. Zprávu „Vysoké tresty pro athoské mnichy připravil teolog, religionista a pravoslavný duchovní Miloš Mrázek, jenž také inicioval vznik tohoto projektu. Velkou měrou se totiž podílel na přípravě rubrik „info-servis“ a „události“ v tištěném časopisu Dingir. Ovšem čtvrtletník svou kapacitou ani aktuálností nemohl vyhovět poptávce po aktuálních informacích z oblasti náboženství u nás i ve světě, a tak vznikl nápad spustit internetovou prezentaci.

Ke klasickým domácím a zahraničním zprávám se postupně přidaly i další stálé i sezónní rubriky. Náboženský infoservis tak nyní publikuje například také rozhovory, recenze a články různých žánrů. Vysokou čtenářskou oblibu si získala mimo jiné i rubrika „kalendář“, kde jsou dostupné informace o svátcích různých náboženských tradic či výročích významných postav a událostí náboženského světa.

Archiv článků nyní obsahuje 1470 příspěvků od 132 autorů. Statistické nástroje stránky uvádějí, že během uplynulých let stoupla průměrná denní čtenost Infoservisu ze stovky přístupů již na sedminásobek. Historicky nejvyšší počet čtenářů Náboženský infoservis zaregistroval ale již 26. září 2017. Tehdy čtenáře zaujala reportáž „Jana Kyslíková nepřevibrovala“. Vysoký zájem je o příspěvky zabývající se působením společenství Sinčchondži. Celkově pak Náboženský infoservis během pěti let zobrazilo téměř půl milionu uživatelů. Nejvíce čtenářů má Infoservis dlouhodobě v Česku, na Slovensku a ve Spojených státech. V posledních týdnech však významně stoupl počet přístupů ze Švédska, které ve čtvrtletním srovnání Slovensko i Spojené státy již předčilo.

Stejně jako Dingir je i Náboženský infoservis výsledkem práce religionistů, kteří se rozhodli dobrovolně (bez mzdy, pouze se symbolickými odměnami) informovat veřejnost o předmětu své akademické práce. S nejnutnějšími výdaji pomáhá Dingir, společnost s ručením omezeným, a studentskou práci podporuje Univerzita Karlova prostřednictvím své Husitské teologické fakulty. Dobrovolná práce a morální podpora ale vždy nestačí: proto bychom rádi požádali čtenáře o finanční příspěvky na účet společnosti Dingir (19‐4137600267 / 0100) s variabilním symbolem 200 (přímo pro Náboženský infoservis). Děkujeme.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments